Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 25 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Batman-fans klagen over Oscar-nominaties en ze hebben een punt

The Batman, de film met Robert Pattinson als het titelpersonage, heeft drie Oscar-nominaties binnengesleept. Maar de gemiddelde fan toont zich op social media Rupsje Nooitgenoeg.

De Oscar-nominaties werden gisteren (24 januari) bekendgemaakt. Everything Everywhere All at Once is met elf nominaties tot nu toe het meest rijkelijk beloond, gevolgd door All Quiet on the Western Front (negen) en The Banshees of Inisherin (negen).

Verwende fans van The Batman

De meeste ophef werd veroorzaakt door de aloude rivalen van DC en Marvel. Want waarom had The Batman maar drie Oscar-nominaties en Black Panther: Wakanda Forever vijf, jammerden fans van de vleermuis.

Hier moeten we ze al een beetje gelijk geven. The Batman, een duistere adaptatie van het oorsprongsverhaal door regisseur Matt Reeves, is een groter ijkpunt in de filmindustrie dan Black Panther: Wakanda Forever. Dat vervolg haalde het lang niet bij het eerste deel van Black Panther.

‘Geen Best Original Score en Cinematography?!’

The Batman maakt kans op een Oscar voor ‘Best Visual Effects’, ‘Best Makeup and Hairstyling’ en ‘Best Sound’. In de ogen van DC-fans louter goedmakertjes. Een nominatie voor ‘Best Original Score’ en vooral ‘Best Cinematography’ was het minste wat de Academy of Motion Picture Arts and Sciences had kunnen doen. Wat betreft ‘Best Cinematography’ hebben de fans zeker een punt. Met de grimmige, rauwe sfeer – die eerder Joker ook al tekende – maakt DC van het superheldengenre kwaliteitscinema. Het voelt bijna realistisch. Een stuk verrassender dan de laatste reeks Marvel-films. Een compilatie van de stroom aan reacties.

The Batman is inmiddels te streamen via HBO Max.

Alle Oscar-nominaties op een rij

Hoe dan ook is het natuurlijk ook verwend gedrag van The Batman-fans. Drie Oscar-nominaties is ook weer niet iets dat iedere film op zijn conto kan schrijven. Bekijk op deze overzichtspagina alle Oscar-nominaties voor 2023.

Check ook de nominaties voor de BAFTA’s 2023, de Britse tegenhanger van de Oscars.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.