Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 25 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Eerste salaris 2023 binnen: bereken je recht op deze ‘vergeten’ toeslagen

Veel toeslagen zijn met ingang van 2023 verhoogd. Ook zijn er meer Nederlanders die recht hebben op bijvoorbeeld zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. Wie weet heb jij dus recht op allerlei tegemoetkomingen. Met de eerste loonstrook (en waarschijnlijk een hoger salaris) van dit jaar vers in het geheugen, is het tijd om een proefberekening te maken. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Om ervoor te zorgen dat je geen geld misloopt, is het belangrijk een aantal stappen te ondernemen. Met de kersverse bedragen op de eerste loonstrook van dit jaar kun je een verwacht jaarinkomen doorgeven bij de Belastingdienst. Hoogste tijd om dat te doen. Veel Nederlanders vergeten dit.

Toeslagen? Maak een proefberekening met nieuw salaris

Met de verruimde inkomensgrenzen en extra tegemoetkomingen heb je meer kans om in aanmerking te komen voor een toeslag. Met het juiste toetsingsinkomen weet je meteen waar je aan toe bent.

Je kunt het toetsingsinkomen gemakkelijk bepalen door deze tool van de Belastingdienst in te vullen. Hierbij wordt onder andere gecheckt of je een toeslagpartner hebt, welke vormen van inkomen je verwacht te hebben in 2023 en of je loonschommelingen verwacht dit jaar. Daarnaast is een eventuele koopwoning of uitkering óók bepalend voor het ontvangen van toeslagen of tegemoetkomingen.

Liever te veel, dan te weinig

Als je geen vast salaris per maand hebt, dan is het iets ingewikkelder om het verwachte jaarinkomen door te geven. Daarmee is het niet minder belangrijk. Je kunt in zo’n geval beter een te hoog toetsingsinkomen doorgeven dan te laag. Bij een te laag geschat jaarinkomen kan het namelijk voorkomen dat je toeslagen ontvangt waar je in de praktijk geen recht op hebt. In zo’n geval kun je na je definitieve belastingaangifte een jaar later alsnog de bon verwachten.

Precies om die reden is het dan ook aan te raden om een proefberekening te maken. Daarnaast is het goed om te weten dat niet alleen je salaris bepalend is voor je toeslagen. Ben je bijvoorbeeld in 2022 getrouwd? In potentie heeft dat ook invloed op je tegemoetkomingen. Ook de komst van een kind of de aankoop van een woning speelt mee. Kortom: zijn er dingen veranderd in jouw situatie? Geef dat dan tijdig door aan de Belastingdienst. Wie weet levert het wel geld op. Het scheelt je in ieder geval financiële tegenvallers na afloop.

Zorgtoeslag versoepeld: dit mag je in 2023 verdienen en bezitten

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.