Felix Decavel
Felix Decavel Auto's & Motoren 10 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk: ‘Nieuwe Tesla helft goedkoper en 5x meer waard’

Tesla maakt al een tijdje gewag van een goedkoop instapmodel dat elektrische auto’s nog meer aan de man moet brengen. Maar op de traditionele Investor Day werd er met geen woord over gerept. Nu licht Elon Musk toch een tipje van de sluier: “Kleiner voertuig dat ongeveer de helft kost.”

Ontgoocheling in de auto-industrie vorige week. Liefhebbers en investeerders van Tesla konden het niet geloven. Tijdens Investor Day kwam er geen langverwachte update over de Model 2. Maar op een recente conferentie ging Elon Musk dan toch dieper in op de plannen voor een compacte elektrische auto.

Elon Musk over compacte elektrische auto: ‘Duidelijk pad’

“Er is een duidelijk pad naar het maken van een voertuig, een kleiner voertuig, dat ongeveer de helft van de productiekosten van onze Model 3 bedraagt”, zei Elon Musk op de Morgan Stanley Technology, Media & Telecom Conference. “Die elektrische auto zal bijna volledig in autonome modus worden gebruikt. Wat voor Tesla gigantisch is, is autonomie. En mensen die de Tesla Full-Self Driving hebben gebruikt, hebben gezien hoe snel de technologie zich heeft ontwikkeld.”

tesla, elon musk, instapmodel, model 2
(Afbeelding: Morgan Stanley Conference / Tesla)

Hij voegde er vervolgens aan toe dat auto’s nu doorgaans slechts 10-12 uur per week dienst doen. Als voertuigen volledig autonoom zouden zijn, kunnen ze waarschijnlijk 50-60 uur per week worden gebruikt. “Dat is vijf keer de waarde terwijl het hetzelfde kost om de auto te maken. Op dat punt heb je in feite softwaremarges in een hardwareproduct.”

Elon Musk verwijst waarschijnlijk naar de lang beloofde robotaxi-dienst van het bedrijf, waarbij Tesla-eigenaren hun voertuigen zullen kunnen verhuren als ze die niet nodig hebben. Momenteel kost een Model 3 ongeveer 40.000 euro en er wordt verwacht dat het compacte instapmodel een prijskaartje rond de 25.000 euro heeft. Aangezien de Model 2 dus betaalbaar zal zijn, kan het Tesla’s best verkopende model worden. Dan is het veilig om aan te nemen dat veel eigenaren hun auto’s zullen adverteren op de robo-taxidienst.

Bekijk hieronder het fragment. Of lees waarom een een nieuw type snelweg een gamechanger is voor elektrische auto’s.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.