Felix Decavel
Felix Decavel Auto's & Motoren 13 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Wurgcontract bij Tesla Cybertruck onthult bizarre koopvoorwaarden

Het wurgcontract dat je moet tekenen bij aankoop van een Tesla Cybertruck, onderstreept nog maar eens de onorthodoxe werkwijze van Elon Musk. Oordeel zelf wat je ervan vindt.

“U stemt ermee in dat u de Cybertruck niet zult verkopen binnen het eerste jaar na de leveringsdatum”, zo staat te lezen in de overeenkomst bij aankoop van het voertuig. Doe je dat wel, dan riskeer je een boete van 50.000 dollar en een levenslang verbod op Tesla’s.

De elektrische pick-up is vorige week nog in het matzwart gespot. Al is er duidelijk nog werk aan de winkel voor het in 2019 door Elon Musk onthulde vehikel.

De eerste Cybertrucks zouden op het eind van november geleverd worden. Of dat ook lukt, is nog niet zeker. Op de beloftes van Elon Musk durven geen vergif meer in te nemen. Maar hoe dan ook zullen nieuwe eigenaren de auto minstens een jaar moeten houden.

Tesla Cybertruck verkopen? Boete en levenslang verbod

Want in de zojuist opgedoken Motor Vehicle Order Agreement die kopers van de nieuwe Tesla moeten tekenen staat het volgende te lezen.

“U begrijpt en erkent dat de Tesla Cybertruck eerst in beperkte oplage zal worden uitgebracht. U stemt ermee in dat u het voertuig niet zult verkopen binnen het eerste jaar na de leveringsdatum”, aldus het bedrijf van Elon Musk.

Wil je dat wel? Dan moet je Tesla expliciet om toestemming vragen voor een uitzondering. Het bedrijf kan dan besluiten de Cybertruck zelf terug over te kopen. Maar als de autofabrikant daar niet mee instemt, en je verkoopt de wagen toch, riskeer je een boete van 50.000 dollar en een levenslang verbod op het kopen toekomstige Tesla’s.

Elon Musk wil je niet meer zien

“U stemt ermee in dat in het geval u deze bepaling schendt, Tesla een vaste schadevergoeding van u mag eisen ten bedrage van 50.000 dollar of de waarde mag ontvangen als vergoeding voor de verkoop of overdracht, indien deze hoger is. Tesla mag ook weigeren om u toekomstige voertuigen te verkopen.”

Als je dus niet opgezadeld wilt zitten met schulden, verkoop je de nieuwe Tesla beter niet binnen een jaar. Ook de Cybertruck zelf zal je in ieder geval niet kunnen helpen die schuldenberg te beklimmen.

Lees ook hoe Elon Musk onlangs 15 miljard verloor door een zelfgegraven graf.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.