Pim Jansen
Pim Jansen Design 29 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Taiwan versterkt leger met exoskelet ‘Iron Man’

De grootste wapenfabrikant in Taiwan heeft een draagbaar exoskelet ontwikkeld voor soldaten, genaamd ‘Army Iron Man’.

Dat China buurlandje Taiwan op termijn wil inlijven, is al langer bekend. Taiwan ziet dit niet zitten en wil autonoom blijven. Ze doen er dan ook alles aan om hier een stokje voor te steken. Door dit futuristische exoskelet, geïnspireerd door Marvel-superheld Iron Man, wordt het leger in ieder geval weer iets beter.

Iron Man maakt leger in Taiwan sterker en sneller

The National Chung-Shan Institue of Science and Technology, de belangrijkste wapenfabrikant van Taiwan, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het exoskelet. Ontwikkeld voor het leger, zodat soldaten sneller kunnen rennen en zwaardere voorwerpen kunnen dragen. Een boost voor hun algehele uithoudingsvermogen. Heup- en kniegewrichten worden ontlast tijdens lange, zware inspanningen zoals reddingsmissies en gevechten. Het exoskelet op batterijen werkt zo’n zes uren voordat het weer aan de lader moet.

Het Iron Man exoskelet maakt deel uit van een groter project, met de sprekende naam de ‘Taiwan Ironman’. Het project is opgericht met als doel een exoskelet te ontwikkelen voor het menselijk onderlichaam. De missie lijkt succesvol met de introductie van het pak, dat het ‘Army Iron Man-systeem’ wordt genoemd.

Exoskelet afgekeken van insecten

Insecten verschillen op fysiek gebied behoorlijk van mensen en dit komt vooral door het type skelet dat ze dragen. Onze creepy crawlers zijn namelijk uitgerust met een exoskelet. Een typisch kenmerk voor ongewervelden dieren, zoals insecten, is dat het skelet zich aan de buitenkant van het lichaam bevindt, in tegenstelling tot het menselijk inwendige skelet (endoskelet).

Het exoskelet van insecten bestaat uit harde materialen, die vaak relatief zwaar zijn. Dit levert vooral voordelen op voor kleine insecten. Iedereen weet wel dat mieren bijvoorbeeld enorme krachtpatsers zijn. Die kunnen wel tien tot vijftig keer hun eigen lichaamsgewicht dragen. Eigenschappen waar we als mensen jaloers op zijn. Een extra skelet aan de buitenkant van ons lichaam zou ons dus superkracht moeten geven. Of het leger van Taiwan door deze ontwikkeling China weet te weren, is dan weer niet echt aannemelijk. Maar alle beetjes helpen.

Plannen voor versie 2.0

In 2023 mogen we ons opmaken voor versie 2.0 van het exoskelet. Met deze upgrade kunnen soldaten tot wel 100kg gewicht meezeulen!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.