Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 31 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Sydney Sweeney: ‘Topless scènes in Euphoria een vloek en zegen’

Euphoria is een van de grootste hits op HBO van de laatste jaren. Naast Zendaya is Sydney Sweeney een van de sterren. Ze is trots op haar acteerwerk in de serie, maar vindt het naar eigen zeggen jammer dat mensen het vooral hebben over “al die topless scènes”.

De serie is een Amerikaans tienerdrama, gebaseerd op de gelijknamige Israëlische televisieserie uit 2012. Euphoria gaat over verscheidene middelbare scholieren en hun ervaringen met seks, drugs, liefde en vriendschap. Gevoelige gevoelige thema’s worden behandeld en taboes worden doorbroken in deze alom geprezen show.

Sydney Sweeney als Cassie Howard in Euphoria

Sinds een paar weken is Euphoria seizoen 2 te zien op HBO Max. Ook hierin speelt de 24-jarige actrice weer een prominente rol. Haar personage Cassie Howard is een middelbare scholier en cheerleader, die verliefd wordt op iedere jongen die ze datet, of die nu slim, dom, lief of wreed zijn. Tegenover Teen Vogue is ze openhartig over het het onevenredige aantal naaktscènes dat ze heeft in vergelijking met andere castleden.

De actrice benadrukt dat ze zich comfortabel voelde bij de scènes en dat ze niet is gepusht door Sam Levinson, de bedenker van Euphoria. “Sam is geweldig. Er waren topless scènes in het script, waarbij ik het niet nodig achtte dat die zonder shirt moesten. Dat maakte ik dan kenbaar, waarna hij zonder uitzondering instemde met mijn verzoek”, zegt Sydney Sweeney. “In voorgaande rollen heb ik mij wel oncomfortabel gevoeld tijdens een seksscène, en dat heeft me lang een naar gevoel gegeven. Nu voelde ik me er goed over, omdat er echt iets mee wordt verteld.”

‘Topless scènes overschaduwen acteerprestatie’

De naaktscènes zijn volgens de actrice van belang om haar kwetsbare personage gestalte te geven. Het is niet naakt om het naakt met een erotisch doel, maar naakt om de kwetsbaarheid van een naïeve scholier in beeld te brengen. Toch is ze niet helemaal tevreden over hoe haar rol in Euphoria is ontvangen door het publiek en critici.

“Ik ben erg trots op mij acteerprestatie in Euphoria, maar daarover heeft bijna niemand het door al die topless scènes”, legt Sydney Sweeney uit. Sinds mijn rol in The White Lotus hebben critici het pas over mijn acteerwerk. ‘Oh my God, wat gaat ze hierna doen?’, lees je dan. Dan denk ik: heb je Euphoria niet gezien?”

Zowel Euphoria (seizoen 1 en 2) als The White Lotus zijn te streamen via HBO Max. Vanuit Nederland heb je vooralsnog alleen toegang tot deze streamingdienst via een VPN.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.