Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 29 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Het zwarte pak van Superman is een teken van hoop in donkere tijden

In een nieuwe teaser van Justice League: The Snyder Cut is Henry Cavill als Superman te zien in een zwart pak. Voor de kijkers die alleen het rood-blauwe pak met de gele S kennen, is dat een stijlbreuk. Voor DC Comics-fans is het donkere kostuum met zilverkleurige S een teken van hoop in donkere tijden.

Justice League: The Snyder Cut is een nieuwe cut van Justice League uit 2017. Deze film flopte niet eens zo zeer als het gaat om bioscoopcijfers, maar kreeg vanuit alle hoeken wel bakken vol kritiek te verwerken. De nieuwe versie van Zack Snyder is tot stand gekomen dankzij een petitie van fans en castleden.

Teaser Justice League: The Snyder Cut

In de teaser van Justice League: The Snyder Cut begroet Henry Cavill Alfred, de butler van Bruce Wayne (Batman). Het zwarte pak van Superman kwam al vaker voor in comics, waarin de superheld terugkwam uit de dood.

“We hadden al langer een discussie over het zwarte pak van Superman in Justice League“, aldus Zack Snyder tijdens Justice Con. “Ik wist dat het de juiste evolutie voor hem was, nadat hij uit de dood was opgestaan. Maar de mening over zwarte pak was simpelweg: ‘Je probeert de film donker en niet hilarisch te maken'”, vervolgt de regisseur.

De betekenis van het zwarte pak van Superman

Spider-Man is de superheld die het meest wordt geassocieerd met een donker kostuum, maar hij is niet de enige. Ook Superman is sinds begin jaren 90 te zien geweest in een zwart pak. Maar in tegenstelling tot Spider-Man, wiens zwarte kostuum meestal gepaard gaat met een persoonlijkheidsverandering, heeft het bij Superman een andere betekenis.

superman, zwart pak, justice league, snyder cut
(Afbeelding: DC Comics)

Het zwarte pak met de zilveren S kwam voor het eerst voor in de verhaallijn van Reign of the Supermen, een serie comics die tussen 1990 en 1993 uitkwam, gevolgd door The Death of Superman. De naam suggereert het al, het pak was bedoeld om de drager nieuw leven in te blazen. Meer specifiek: het donkere kostuu absorbeert het kostuum meer zonne-energie dan een Kryptoniaan, in dit geval Superman, normaal doet als zijn lichaam zich herstelt om weer te functioneren.

Hoop in donkere tijden

Na de schijnbare dood van Superman door toedoen van aartsrivaal Doomsday, werd zijn lichaam ingenomen door zijn tijdelijke ‘vervanging’, de Kryptoniaanse androïde die bekend staat als de Eradicator. Nadat de Eradicator probeerde zijn lichaam te genezen in een speciale kamer, kwam Superman uit die kamer, gekleed in een zwarte versie van zijn normale kostuum, zonder cape. De zilveren accenten stonden symbool voor een heldere en stralende toekomst, waarin zelfs de dood hem niet kan behoeden voor zijn eindeloze strijd.

superman, zwart pak, betekenis, justice league

Andere voorbeelden van Superman die een zwart pak draagt of zwart toevoegt aan zijn blauw-rode kostuum zijn te zien in het negende seizoen van Smallville en de stripreeks Kingdom Come. In beide gevallen symboliseren de zwarte pakken de hoop die Superman mensen geeft. En hoe hij hen zal redden, zelfs in de donkerste tijden.

Zack Snyder snapt het

Dit zijn precies de omstandigheden voor zijn opwekking in Justice League: The Snyder Cut. Daarom wordt het ontbreken van het zwarte Superman-pak in de originele versie van Justice League uit 2017 gezien als een zonde. Zack Snyder gaat dit rechtzetten, net als een paar andere missers uit de film. Justice League: The Snyder Cut verschijnt in 2021 op HBO Max.

De betekenis van het zwarte pak van Superman is op verschillende manieren te interpreteren, en de bovenstaande uitleg is beknopt. In de onderstaande video leer je meer.

Check ook: Eigen Star Wars-serie en meer: Disney+ heeft grote plannen voor Darth Maul

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.