Felix Decavel
Felix Decavel Rijk en Beroemd 26 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Superjacht Jeff Bezos van aardbol verdwenen door Russische truc

Op 19 juli stuurde Koru vanuit Sardinië voor het laatst een signaal de wereld in. Sindsdien klinkt er een oorverdovende radiostilte. Waar het superjacht van Jeff Bezos zich momenteel bevindt, weet alleen de miljardair. Een verdwijntruc met de nodige gevaren.

Bovendien gaat het om de gehele vloot van de Amazon-oprichter. Aangezien niet alle speeltjes passen op de 127 meter lange driemaster die in Rotterdam gebouwd is, wordt Koru ten allen tijde gevolgd door een ondersteuningsschip. Maar ook de Abeona van 75 meter blijkt van de aardbol verdwenen. Hoe kan dit?

Superjacht van Jeff Bezos verdwenen

Naar verluidt zou Jeff Bezos het volgsysteem van beide superjachten hebben uitgeschakeld. Dit zogeheten AIS (automatic identification system) is een standaard apparaat op schepen van een bepaalde grootte. Het volgsysteem stuurt realtime locatiedata en andere gegevens de wereld in, zodat het marineverkeer op een veilige manier kan verlopen.

black pearl, oceano, jeff bezos, rotterdam, jacht
De Black Pearl van Oceano, de scheepsbouwer waarbij Jeff Bezos zijn jacht laat bouwen (Afbeelding: Oceano)

Om precies te zijn verzendt AIS een reeks gegevens, zoals de naam van het superjacht, de positie, de snelheid, de koers en andere punten. Het systeem ontvangt ook informatie over schepen in de buurt die wordt weergegeven op het navigatiesysteem, zodat kapiteins veilige afstanden kunnen bewaren en de maritieme reisvoorschriften kunnen volgen. Niet zo dus voor de superjachten van Jeff Bezos, die AIS op zowel de Abeona als de Koru heeft uitgeschakeld.

Truc van Russische miljardairs

Toen de EU strenge sancties oplegde aan Russische miljardairs na de inval in Oekraïne, gebruikten de oligarchen deze truc evenwel om uit het oog van de autoriteiten te blijven. Na een zomer vol argusogen raakte Jeff Bezos meer dan waarschijnlijk vermoeid van de wereldwijde publieke aandacht rond zijn reisjes met de Koru.

Anoniem aanmeren met het langste superjacht op deze planeet is geen koud kunstje. Door het uitschakelen van het AIS-systeem kunnen zowel de Koru als de Abeona overal ronddobberen zonder nieuwsgierige volgers. Maar veilig is het allerminst.

Ontdek ook in welke Europese hotspots de meeste plezierbootjes te vinden waren deze zomer, waaronder het superjacht van Jeff Bezos.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.