Willem Leijgraf
Willem Leijgraf Sport 5 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Super Bowl LV: legende Tom Brady vs nieuwe ster Pat Mahomes

Amerikaanser kan het haast niet. De plek waar showbizz en sport samenkomen: de jaarlijkse Super Bowl. Dit jaar zal de strijd in de 55e editie gaan tussen de winnaar van de vorige jaar, Kansas City Chiefs, en Tampa Bay Buccaneers uit Florida met als half-time show The Weeknd.

Na een toch wel apart seizoen in de NFL met wedstrijden zonder publiek, veteraan en superster Tom Brady in een ander shirt dan die van de New England Patriots en een ‘nieuw’ team nadat Washington de term ‘Redskins’ in de ban deed en verving door Football Team, is eindelijk de ontknoping nabij. De Kansas City Chiefs uit Missouri nemen het op tegen Tampa Bay Buccaneers uit Florida.

The Chiefs & Patrick Mahomes

De Kansas City Chiefs wonnen de Super Bowl in het verleden twee keer: in 1970 en 50 jaar later in 2020. Dit seizoen maakten The Chiefs hun status als titelverdediger waar en wisten alleen Las Vegas Raiders (voorheen bekend als de Oakland Raiders) en de Los Angeles Chargers van hen te winnen.

De grote ster aan de zijde van het team uit Missouri is toch wel Patrick Mahomes. De quarterback tekende voor 500 miljoen dollar (verdeeld over tien jaar) dit seizoen het grootste contract aller tijden in de sportgeschiedenis en was met 38 touchdowns ontzettend belangrijk voor de Kansas City Chiefs.

Op weg naar de Super Bowl was Mahomes ook belangrijk voor zijn team. De Cleveland Browns werden verslagen in halve finale van het AFC-toernooi en in de finale werd er afgerekend met de Buffalo Bills. Hiermee kroonden The Chiefs zich voor de tweede keer in de clubgeschiedenis tot AFC-kampioen en plaatste het team zich voor de twee keer op rij voor de Super Bowl.

The Buccaneers & Tom Brady

De Tampa Bay Buccaneers zette hun ambities kracht bij toen bekend werd dat de grootste American Football-speler uit deze tijd, Tom Brady, tekende voor de club in Florida en hiermee was het team in een klap kandidaat voor de Super Bowl-titel. Waarom? Tom Brady stond al negen (!) keer in de Super Bowl-finale en heeft deze zes keer had gewonnen.

Het team uit Tampa Bay, Florida kende een uitstekend seizoen. Helemaal als er wordt gekeken naar de prestaties van de afgelopen jaren. Na 15 jaar werd er weer een elf keer gewonnen in één seizoen en dit was genoeg om voor het eerst sinds 2007 de playoffs te bereiken. Aanwinst Tom Brady was de smaakmaker met veertig touchdowns in het reguliere seizoen en zeven touchdowns in de playoff’s.

In die playoffs kroonden The Buccaneers zich tot NFC-kampioen nadat ze achtereenvolgens Washington Football Team, de New Orleans Saints en de Green Bay Packers versloegen. Zo staat superster Tom Brady voor de tiende keer in zijn carrière op het veld tijdens de Amerikaanse Super Bowl.

De Super Bowl half time show

Naast dat er wordt bepaald wie zich het beste American Football-team van het land mag noemen, is er ook nog een hoop show rondom het grote evenement. Het zal door de Wereldwijde pandemie er iets anders uit gaan zien, maar gezien de shows van voorgaande jaren mogen we een hoop spektakel verwachten.

De half time show tijdens de pauze van de Super Bowl is de grootste reden dat ook niet-fans van de sport inschakelen. Zo staan de slecht dansende haaien van Katy Perry uit 2015 nog in ons geheugen gegrift en shockeerden Justin Timberlake en Janet Jackson de wereld in 2004 toen iedereen getuige was van “Nipplegate”. In 2017 vloog Lady Gaga naar het podium om Poker Face te zingen en vorig jaar zorgden Jennifer Lopez en Shakira voor een regen aan klachten, omdat de show volgens de klagers ‘te seksueel getint was’. Het is nooit saai tijdens de rust, dus.

legendarische Super Bowl reclames

Een ander hoogtepunt om naar uit te kijken tijdens de Super Bowl zijn de vele (dure) reclames. Zo kent iedereen de Volkswagen-reclame waarin een kind zich Darth Vader waant en was zelfs basketbal legende Michael Jordan in 1993 te zien in een reclame voor McDonald’s samen met collega-legende Larry Bird.

Ook Old Spice deed in 2010 een duit in het zakje met de man op het paard en schitterde Betty White in datzelfde jaar in een Snickers-commercial waarvan de slogan “Je bent jezelf niet als je trek hebt” nog steeds in ons geheugen gegrift staat. Het is nu al uitkijken naar welke commercials ons nu te wachten staan.

De Super Bowl vindt plaats in de nacht van 7 op 8 februari en begint om 00:00 Nederlandse tijd. Kijken? Dat kan via ESPN.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.