Thomas van der Lee
Thomas van der Lee Investeren & Beleggen 13 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit is de meest stressloze tip voor succesvol beleggen

Ben jij een luie belegger? Dan heeft Thomas van der Lee, beleggingsexpert bij Semmie en gastschrijver bij Manners, goed nieuws voor je. Succesvol beleggen is een kwestie van sit back and relax.

De coronadip van 2020 zorgde voor een extra aanwas van beleggers. Ten opzichte van het jaar ervoor groeide het aantal Nederlandse beleggers tot bijna 3 miljoen. Maar ook beleggen in crypto’s nam een enorme vlucht: inmiddels hebben al zo’n 700.000 Nederlanders bitcoins en zo’n 3,5 miljoen overwegen zelfs om erin te investeren.

Allemaal hopen ze een zo’n mooi mogelijk rendement op hun inleg te halen. En met de huidige lage rentes is het logisch dat men zoekt naar een alternatief voor het spaargeld.

De day trader

Alhoewel er een grote groep is die hun vermogen laat beheren of slechts sporadisch handelt, is er ook een type belegger dat dagelijks met de beurs bezig is: de day trader. Een day trader is een belegger die elke dag, dag in dag uit, bezig is met handelen op de beurs. Een day trader koopt en verkoopt in grote mate aandelen of andere beleggingsinstrumenten binnen dezelfde handelsdag.

Alle posities die hij creëert op dezelfde handelsdag zal hij ook sluiten. Een succesvolle day trader weet dan ook precies in welke aandelen hij moet handelen, wanneer hij iets moet aankopen en wanneer hij moet verkopen. Als je de Wolf of Wall Street hebt gezien, dan weet je hoe day traders kunnen werken, al is alle glitter en glamour eromheen aan de meeste day traders niet besteed.

Ook het succes en de mooie winsten zijn aan veel van deze actieve beleggers niet besteed. Het probleem dat day traders namelijk hebben is dat zo’n 80 procent van hen geen positief rendement maakt, maar juist geld verliest. Waarbij het gemiddelde verlies in een jaar ruim 36 procent van de inleg was. Natuurlijk zijn er genoeg dagelijks beleggers die er wel hun brood mee kunnen verdienen, maar het overgrote deel kost het geld als ze actief gaan handelen. En daar zijn meerdere redenen voor.

Emoties op de beurs zijn een slechte raadgever

Ons gedrag, en dan voornamelijk ons gedrag dat voorkomt uit onze emoties, beïnvloedt hoe we handelen op de beurs. Een flinke koersdaling, een aandeel waar veel over wordt gesproken in de media of persoonlijke voorkeuren (denk aan voetbalfans die beleggen in hun favoriete club) beïnvloeden je gedrag op de beurs, en vaak niet ten goede. Als daghandelaar moet je daarom stalen zenuwen hebben wil je succesvol zijn.

Handelen op emoties en overhaast beslissingen nemen kan zomaar veel geld kosten. Je eigen angst en hebzucht zijn daarom misschien wel de grootste risicofactoren als je gaat beleggen. Met vertrouwen een aandeel kopen als andere beleggers laaiend enthousiast zijn en uit angst alles verkopen als de markten dalen, kost uiteindelijk vaak geld. Meesterbelegger Warren Buffett sprak dan ooit ook de wijze woorden ‘Be greedy when others are fearfull and be fearful when others are greedy’.

Succesvol beleggen? Dat is lui achterover leunen

Waar de actieve day trader druk bezig is om het financiële nieuws bij te houden doet de passieve belegger liever iets anders. Die wil (of kan) niet bezig zijn met de beurs. Daarom belegt die liever periodiek of eenmalig een bedrag in en stuurt eens per jaar bij. En dat blijkt een prima keuze te zijn. Het gemiddelde rendement op aandelen is namelijk zo’n 7 procent per jaar. En dat kun je behalen als je ervoor kiest om je beleggingen goed te spreiden en niet te actief bezig te zijn. Al blijft het beleggen en is rendement natuurlijk niet gegarandeerd.

Juist door lui te zijn laat je je emoties niet de overhand nemen als het om je beleggingen gaat. Angst en hebzucht spelen dan ook geen rol. De luie belegger is in dat opzichte dan ook de beste belegger.

Semmie

Semmie is er voor iedereen die serieus aan de slag wil met zijn financiële toekomst. Eerder stoppen met werken, een wereldreis of je droomhuis. Waar je ook voor belegt, de groei van je vermogen hoeft niet ten koste van alles te gaan. Bij Semmie beleg je daarom alleen in duurzame aandelen- en obligatiefondsen met een bewezen track record.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.