Felix Decavel
Felix Decavel Gezondheid 24 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Ademoefening Special Forces rijgt kerst-stress aan het spit

Geen kerstmis zonder stress? Dankzij deze ademhalingstechniek van Nederlandse Commandoā€™s en Special Forces, zit je voortaan zelf gebakken aan tafel.

Ook de Navy SEALS gebruiken een ademhalingstechniek om te stress te verlichten, genaamd box breathing. Maar de methode hieronder werkt evengoed om je kerst-stress aan het spit te rijgen.

Stress verlichten voor kerst

Niet alleen Nederlandse Commandoā€™s, maar elite-eenheden over de hele wereld gebruiken de tactische ademhalingstechniek in gevechtssituaties. Met andere woorden schiet je vanaf nu met scherp tijdens verhitte discussies gedurende het kerstdiner. Vaarwel stress en irritante (schoon)familieleden!

Tactische ademhalingstechniek

Deze methode, bekend als gevechtsademen of tactisch ademen, is namelijk een uitstekende manier om stress te verminderen en tot rust te komen. Deze wetenschappelijk geteste ademhalingstechniek wordt gebruikt door hulpverleners, militairen en atleten om zich te concentreren, controle te krijgen en stress te beheersen. Bovendien lijkt het ook te helpen bij het in toom houden van spanning en nervositeit, dus hoef je je geen zorgen meer te maken tijdens de stressvolle kerstperiode.

  1. Plaats bij een gevoel van stress je rechterhand op je buik en adem krachtig uit.
  2. Haal vervolgens langzaam adem via je neus vanuit je buik naar je borst
  3. Adem langzaam uit, beginnend bij de borst tot aan de lucht in je buik.
  4. Visualiseer dat je navel in contact staat met je ruggengraat terwijl je ademt.
  5. Als je comfortabel bent met een volle, diepe ademhaling, herhaal het dan, maar deze keer adem je tweemaal zo lang uit als je inademt.
  6. Adem in en tel tot vier.
  7. Pauzeer kort en adem uit terwijl je tot acht telt.
  8. Herhaal dit minstens drie keer.

We snappen dat een bovenstaande tekst niet altijd makkelijk te visualiseren en dus uit te voeren is. Maar je kunt ook afkijken hoe Nederlandse Commandoā€™s de ademhalingstechniek gebruiken om stress te beheersen.

Als een echte zenmeester kun je nu lekker genieten van kerst in plaats van je stress de bovenhand te laten nemen. Wat staat er op het menu?

Wijntips voor het kerstmenu: zo maak je mooie wijn-spijscombinaties

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.