Felix Decavel
Felix Decavel Banen & Salaris 23 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdien je als cipier van Taghi en Holleeder in Vught

Willem Holleeder, Ridouan Taghi en Mohammed Bouyeri. Ze zitten allemaal vast in de penitentiaire inrichting van Vught. Maar hoeveel salaris verdien je als cipier van deze gedetineerden?

Over het loon van een politieagent weet je alles al. Het salaris van de bodyguards van Geert Wilders is je ook bekend. Maar wat verdien je als cipier in de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland?

Salaris als cipier Ridouan Taghi en Willem Holleeder

De rol van cipier, dan wel gevangenbewaarder, wordt in principe verdeeld onder twee verschillende functies; complexbeveiliger en penitentiair inrichtingswerker. Manners nam contact op met de Dienst Justitiële Inrichtingen om meer inzicht te krijgen in de takenpakketten.

Complexbeveiliger in Vught

Een complexbeveiliger houdt zich voornamelijk bezig met het beveiligen van de omgeving. De taken kunnen onder meer bestaan uit het observeren van de camera’s en het openen van deuren voor gedetineerden zoals Ridouan Taghi, het begeleiden van deze gevangenen naar afspraken, het aanmelden van bezoekers en het toezicht houden van de bezoekzaal. Ook kun je opgeroepen worden om uit de hand gelopen ruzies tussen gedetineerden te bedwingen.

Een mbo-2 in de richting Beveiliging is niet vereist, maar wel een pre. Indien je daar niet over beschikt, krijg je tijdens de baan wel de mogelijkheid om deze opleiding te behalen. Bij goed functioneren kun je doorgroeien naar senior complexbeveiliger of penitentiair inrichtingswerker.

Salaris: 2.316 – 2.817 euro bruto per maand + toelage voor onregelmatige werktijden van maximum 750 euro bruto per maand

Penitentiair inrichtingswerker in Vught

Een penitentiair inrichtingswerker staat daadwerkelijk in de leefafdeling van gedetineerden zoals Ridouan Taghi en Willem Holleeder. De penitentiair inrichtingswerker is verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg en het mentoren van een aantal gedetineerden. Naast het waarborgen van de veiligheid op de afdeling, ben je het eerste aanspreekpunt en mag je ook sporten, kaarten, tafeltennissen en samen koken met de gevangenen.

Een mbo4-diploma Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg (PBMZ), Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen (PBSD) of soortgelijke opleiding is vereist. In de eerste zes weken na indiensttreding volg je een extra interne opleiding om de kneepjes van het cipiersvak te leren.

Net zoals complexbeveiligers krijgen PIW’ers ook een toelage voor onregelmatige werktijden die in hun geval kan oplopen tot 450 euro bruto per maand. Als cipier krijg je voor specifieke afdelingen zoals de EBI en de Terroristenafdeling een extra toelage bovenop het basissalaris, afhankelijk van het aantal uren je daar op de vloer staat. Ridouan Taghi is bijvoorbeeld gehuisd in de Extra Beveiligde Inrichting van de PI Vught.

Salaris: 2.557 – 3.190 euro

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.