Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 14 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Stranger Things-ster onder vuur na statement over zionisme

Noah Schnapp bevindt zich momenteel in de vuurlinie. In een opgedoken filmpje promoot de Stranger Things-ster Israëlische propaganda-stickers. Daarop staan controversiële leuzen als “Zionisme is sexy” en “Hamas is IS.”

Dat de Netflix-acteur iets kent van geschiedenis, bewees hij vorig jaar als toevallige passant in een YouTube-straatquiz.

Stranger Things-acteur vindt zionisme sexy

Noah Schnapp  – Will Byers in de Netflix-serie Stranger Things – is in opspraak gekomen. In een Instagram-filmpje deelt de Joodse acteur samen met vrienden stickers uit in een hip restaurantje.

Op de stickers staan controversiële leuzen als “Zionisme is sexy” en “Hamas is ISIS”. Ook na de aanslag op 7 oktober die 1.300 Israëli’s het leven kostte, deelde Schnapp zijn mening over het conflict in een lange post op Instagram.

Hoewel de Stranger Things-ster toen zei dat Hamas “niet het Palestijnse volk vertegenwoordigt”, verklaarde hij ook: “Je staat aan de kant van Israël of je staat aan de kant van het terrorisme. Het zou geen moeilijke keuze moeten zijn. Schaam je.”

De opmerkingen van Schnapp werden gezien als onbedoelde steun voor de “totale belegering” van Gaza door Israël. Maar zionisme – het geloof dat Joden recht hebben op het Heilige Land en de ontheemding van Palestijnen daardoor gerechtvaardigd is – ‘sexy’ noemen vinden veel mensen in de comments een paar bruggen te ver.

Ook de uitspraak “Hamas is IS” wordt gezien als een onjuiste voorstelling van de feiten die de Israëlische overheid vaak aanhaalt als rechtvaardiging voor het geweld in Gaza. De twee terreurorganisaties zijn in wezen fundamentele aartsvijanden met totaal andere opvattingen en doelen.

Verschillende Amerikaanse en Britse nieuwsbronnen probeerden Noah Schnapp en zijn management te bereiken voor commentaar. Voorlopig liet de Netflix-ster nog niet van zich horen naar aanleiding van het controversiële filmpje. Het nieuwe en laatste seizoen van Stranger Things verschijnt normaal gesproken in 2025 na vertragingen door de staking in Hollywood.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.