Sander van den Berg
Sander van den Berg Gezondheid 9 dec 2018
Leestijd: 4 minuten

Stop heel snel met deze 8 fitness oefeningen in de sportschool

Allereerst, heel goed dat je de weg naar de sportschool zo goed weet te vinden. Klasse. Maar in zijn ijver het optimale eruit te halen (of vanwege een gebrek aan kennis), kan de mens wel eens een foute keuze maken. Hoeveel keer heb je een oefening gedaan en voelde je pijn zodra je klaar was? Je voelt het in je onderrug of je schouder en je denkt dat jij iets verkeerd deed. Nou, het ligt niet altijd aan jou.

Er zijn veel oefeningen die gewoon slecht voor je zijn en ze blijven maar bestaan. Dit omdat ze zijn doorgegeven van de ene verkeerd geïnformeerde sportschool naar de volgende. Gelukkig zijn er genoeg experts slim genoeg – daarom zijn ze ook experts –  om te beseffen dat deze fitness oefeningen soms niet de allerbeste optie zijn. Dus vandaag gaan we acht oefeningen benoemen die alle mannen moeten vermijden.

Deze fitness oefeningen zijn niet de beste optie

Voordat we de oefeningen gaan bespreken, een kleine nuance: sport je zelf in de sportschool en heb je twijfels over je techniek, laat dan deze oefeningen links liggen. Voor elke oefening is een alternatief die beter kan werken. Train jij echter met een personal trainer of is er goede begeleiding in de gym (die een oogje in het zuil houden als het aankomt op techniek), ga dan vooral je gang.

#1: Alle buikspierapparaten

Het geldt voor deze en het gaat ook voor veel van de volgende gelden: liever geen machines en apparaten gebruiken. Bij alle machines is de range of motion namelijk al van te voren voor jou bepaald. Dit betekent dat de natuurlijke beweging die je hoort te maken, wordt beperkt. Jij bepaalt niet de beweging, maar de machine. Dit is niet alleen zonde van je tijd, bij de apparatuur gefocust op de buikspieren kan dit ook nog eens blessures in de onderrug veroorzaken.

Bovendien, zijn er oefeningen die veel meer geschikt zijn als je per se je buikspieren wilt trainen. Denk aan Hanging Knee Tucks en sit ups.

#2: Shoulder press… achter je hoofd

De shoulder press is een perfecte oefening, zolang die stang maar voor je hoofd blijft. Waarom mensen anders doen weten wij ook niet, want het biedt geen enkel voordeel. Geen, echt niet. Je pakt dezelfde spieren aan en het is niet alsof je zo meer prikkelt. Het enige wat gebeurt, is dat je jouw schouders in een onnatuurlijke positie brengt. Met mogelijk blessures tot gevolg.

#3: Smith Machine

De Smith Machine kan wel nuttig zijn hoor. Als je er pull ups aan doet bijvoorbeeld. Maar om te squatten? Nee niet bepaald, laten we daarvoor gewoon het squatrek gebruiken. De Smith Machine bepaald namelijk weer de beweging voor jou, in plaats van andersom.

#4: Seated Torso Rotation Machine

Deze oefening maakt naast veel herrie, ook je wervelkolom kapot. Dit omdat de heupen niet op een natuurlijke manier kunnen meedraaien met de wervelkolom, iets dat wel de bedoeling is. Dit apparaat kan al snel zorgen voor een overmatige druk op de wervelkolom. Om de zijwaartse buikspieren te trainen zijn Cable Woodchoppers en de zijwaartse plank enkele betere oefeningen.

#5: Upright Row met barbell

Het is niet normaal hoeveel mannen deze oefening doen. Je zou bijna gaan denken dat wij onzin aan het verkondigen zijn op het moment. Is niet zo en wel hierom: het is een regelrechte aanslag op je schouders, omdat het zorgt dat je schouderkop in een onnatuurlijke positie komt. Side raises met dumbbells zijn een geschiktere optie.

#6: Lat Pull Down met stang achter je hoofd

Hetzelfde als nummer twee mannen. Precies hetzelfde idee…

#7: Leg Press Machine

Nog zo een die zeer populair is, ondanks dat ‘ie veel stress kan veroorzaken op je knieën en onderrug. Dit komt omdat bij deze oefening je rug minder ruimte heeft om vrij te bewegen. Vraag bij deze oefening dan ook aan een trainer of hij of zij je houding wilt beoordelen. Squats, deadlifts en lunges zijn veel effectiever, om er maar een enkele te noemen.

#8: Back Hyper Extension Machine

Deze oefening kan wel, mits goed uitgevoerd. Laat dat nou net meestal niet gebeuren. Mocht je deze per se willen doen, let er dan op dat je rug paralel blijft aan je benen. Te veel mensen overstrekken hun rug te ver in de beweging omhoog.

Meer info?

Wil je graag meer info waarom je deze fitness oefeningen niet meer moet doen, wil je leuke plaatjes zien en kan je engels? Check dan zeker even de hele video!

 

10 Exercises All Men Should AVOID!

These are 10 exercises all men should avoid. Not only should you stop doing these exercises but you should never do them again. These are the worst gym workout mistakes if you’re trying to avoid an injury.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.