Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 25 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

De stijl van EK-bondscoaches: bio-boer Luis Enrique en de rest

Luis Enrique ziet eruit als een biologische groenteteler, Alberigo Evani hoort thuis in The Godfather. Dit is de stijl van onze favoriete EK-bondscoaches en een enkele assistent.

Eerder lichtten we de mooiste shirts tijdens EURO 2020 uit, met Portugal en Italië als winnaars. Beide landen scoren ook goed als het om hun bondscoaches gaat.

De stijl van EK-bondscoaches

De stijl van voetballers is tegenwoordig zo generiek dat er niets meer over te zeggen valt. Jeans met scheuren, hoodies, designsneakers en een verdwaalde slabber van Dior. Meer variatie zit er in de stijl van de bondscoaches. We hebben de meest opvallende heren uitgelicht, met Luis Enrique als onze absolute lieveling.

Luis Enrique – Spanje

Je ziet hem al aankomen op zijn vaalrode tractortje. Armpje op het stuur, afwachtende lach, lading groenvoer achterop. Hij vraagt of je even wil rondkijken, perst een vers glaasje jus en vertelt je hoe het eraan toegaat bij zijn biodynamische boerderij op Ibiza. Luis Enrique is de eerste bondscoach die in een cargobroek en polo wedstrijden bekijkt vanaf een koelbox. Daar moeten heel lekkere groente- en fruitsapjes in zitten.

stijl, ek bondscoaches, luis enrique, biologische boer
(Afbeelding: AFP)
euro 2020, stijl, ek bondscoaches, luis enrique, biologische boer
(Afbeelding: AFP)
stijl, ek bondscoaches, luis enrique, biologische boer
(Afbeelding: AFP)

Roberto Mancini (en vooral Alberigo Evani) – Italië

Roberto Mancini hoort de hele dag aan een lange tafel te zitten. Rode wijn, witte servetten, truffelpasta en babbelende familieleden. Tijdens het EK is hij goed gekleed, want het is een Italiaan.

roberto mancini, stijl, bondscoaches, ek voetbal, euro 2020
Roberto Mancini

Maar toch gaat onze aandacht tijdens het Italiaanse volkslied iedere keer weer uit naar Alberigo Evani, een van de assistenten van Roberto Mancini. De ultieme karikatuur van een maffioso. Hij legt een bebloede paardenkop in je bed en eet een half uur later met onschuldige ogen een bord spaghetti leeg bij zijn oma. Als er voor de halve finale een dode vis op de deurmat van Frank de Boer ligt, weet je dat die afkomstig is van Alberigo Evani. En dan die passie tijdens het volkslied. Let voor de volgende wedstrijd op de meezingende Alberigo Evani. Italiaanser ga je het niet vinden.

alberigo evani, stijl, italie, euro 2020
Alberigo Evani

Paulo Sousa – Polen

Bij Paolo Sousa, de Portugese bondscoach van Polen, had je het gevoel dat hij zijn koffer was vergeten. Zijn vrouw kocht nog vlug even een setje bij de plaatselijke C&A en met de naalden nog in het overhemd en het prijskaartje aan het gilet haastte hij zich naar de eerste poulewedstrijd. Polen vloog er zo snel uit, dat dit setje nog prima geruild kan worden.

paolo sousa, bondscoaches, ek, polen, stijl
(Afbeelding: AFP)

Fernando Santos – Portugal

Als we ooit een parfum op de markt brengen, stoppen we er een vleugje Fernando Santos in. Je ziet de warmzoete tabaksaroma’s bijna om hem heen hangen. Altijd in een net iets te ruim pak met veterloze bordeelsluipers en immer die norse, verontwaardigde blik. Deze Portugese senhor komt pas tot bloei als je na een diner een sigaret zonder filter met hem rookt. Topfiguur met een karakteristieke stijl, zonder dat daarover is nagedacht.

Fernando Santos, bondscoach, portugal
(Afbeelding: AFP)

Frank de Boer – Nederland

Frank de Boer is gelukkig geen Ronald de Boer. Hij is op tijd gestopt met botox, draagt geen coltruien die hem verstikken en laat de transparante brillen zonder sterkte achterwege. Hij komt naar de training in een trainingspak en naar de wedstrijd in maatpak. Nu nog een paar goede schoenen, want sneakers onder een pak is de ergste trend sinds de driekwartbroek.

frank de boer, bondscoaches, ek 2021, euro 2020, stijl
(Afbeelding: ANP)

Steve Clarke – Schotland

Als Schotland op een eindtoernooi aanwezig is, stelen ze de harten van het publiek. Normaal gesproken denken we dan aan Braveheart, maar tijdens het EK in 2021 aan Game of Thrones. Trek bondscoach Steve Clarke een ridderpak aan en het is Ser Davos Seaworth, toevallig ook een strijder met eergevoel.

Steve Clarke, schtoland
(Afbeelding: EPA)

Vladimir Petkovic – Zwitserland

In de meest recente vacature voor bondscoach van Zwitserland moet iets hebben gestaan als ‘bij voorkeur het uiterlijk van een bankier met een hoge jaarbonus’. Extra knap van Vladimir Petković dat juist hij het geworden is, te weten dat zijn afkomst Bosnisch-Kroatisch is. Puik staaltje integreren.

bondscoach, zwitserland
(Afbeelding: AFP)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.