Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Apple-oprichter Steve Wozniak wordt ruimtevuilnisman van Musk en Bezos

Apple-medeoprichter Steve Wozniak gaat de ruimte-rommel van Jeff Bezos, Elon Musk en Richard Branson opruimen met een mysterieus nieuw ruimtebedrijf genaamd Privateer.

Je hoort er als tech-royalty anno 2021 niet meer bij als je geen ruimtebedrijf hebt. Elon Musk, Jeff Bezos, Richard Branson: ze willen allemaal de ruimtevaart naar de consument brengen.

Steve Wozniak gaat de ruimte in

Sterker nog, deze maand gaat SpaceX een belangrijke stap in die richting zetten met een nieuwe lancering, gevolgd door de camera’s van Netflix. Terwijl we daarop wachten heeft Steve Wozniak groot nieuws.

De 71-jarige ondernemer richtte in 1977 samen met Steve Jobs Apple op. Een bedrijf dat hij overigens zes jaar later weer verliet, maar door een flink pakket aandelen heeft de Amerikaan in ieder geval goed kunnen cashen.

Geld dat Wozniak nu gebruikt voor zijn eigen ruimtebedrijf. Eind afgelopen weekend plaatste hij een cryptische teaser op Twitter met de tekst “A Private space company is starting up, unlike the others.”

Privateer is anders

Gelukkig bleef het daar niet bij, en kregen we ook meteen een video te zien waarmee ook direct de naam van het bedrijf wordt onthuld: Privateer. Verder bevat de video vooral oude beelden van mijlpalen van de space race, maar meteen maakt Wozniak ook één ding duidelijk: hij is geen Musk, Bezos of Branson.

“Dit is geen race,” zo waarschuwt de video met een duidelijke verwijzing naar zowel de beruchte ruimtewedloop uit de Koude Oorlog als de recente ruzietjes tussen bijvoorbeeld Branson en Bezos over wie zich een echte astronaut mag noemen.

“We moeten goed zorgen voor wat we hebben, zodat de volgende generatie samen nog beter kan zijn”, aldus de voice-over. Het klinkt allemaal erg nobel en vooral ook erg leeg.

Vuilnismannen

Het goede nieuws? Privateer wil juist niet een kopie worden van SpaceX, Blue Origin en Virgin Galactic. In tegendeel. Wozniak en Co. willen juist alle rommel die dergelijke bedrijven in de ruimte achterlaten gaan monitoren en opruimen, zo verklapt een persbericht uit augustus van nota bene een 3D-printer die door journalisten is gespot.

Kijk, dat is nog eens nieuws waar we vrolijk van worden. Van Apple naar de vuilnisman van de ruimtewedloop 2.0, geen verkeerde samenvatting van je CV.

Verdere onthulling en Apple

Privateer is verder nog in stealth mode, dus de exacte doelen en plannen van het bedrijf blijven nog even een mysterie. Gelukkig komt daar deze week verandering in, tijdens een conferentie genaamd AMOS Tech 2021 in Hawaï. Daar gaat de 71-jarige techveteraan meer onthullen.

Wel verklapt de beschrijving van de video dat Wozniak het bedrijf heeft opgericht met Alex Fielding, een lid van het eerste iMac-team. De twee waren tevens mede-oprichters van Wheels of Zeus (“WoZ”), een geflopte start-up die GPS-locatietags heeft gemaakt die aan voorwerpen kunnen worden bevestigd. Precies: wat Apple nu met AirTags doet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.