Alrik de Jong
Alrik de Jong Architectuur 28 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

In ‘s werelds dunste wolkenkrabber woon je vanaf 14 miljoen euro

In New York staat sinds de pandemie een bizar hoge en vooral dunne wolkenkrabber aan het Central Park, ontworpen door SHoP Architects. De Steinway Tower, zoals het gebouw heet, is ‘s werelds dunste wolkenkrabber en het op een na hoogste woongebouw ter wereld.

SHoP Architects en Studio Sofield, verantwoordelijk voor de residenties binnen deze architecturale parel, bieden je een uniek kijkje in de toren.

Eind negentiende eeuw werden ‘s werelds eerste wolkenkrabbers gebouwd in New York en Chicago. Begin twintigste eeuw schoten ze ook in andere steden als paddenstoelen uit de grond. Steden groeiden explosief en het fenomeen wolkenkrabber vormde de oplossing voor het gebrek aan woonruimte voor alle mensen die naar de stad toe trokken. Daarnaast werden hoge gebouwen gezien symbool van macht en grootheid. In 1932 werd het Empire State Building gebouwd en dat was 40 jaar lang het hoogste gebouw ter wereld. Om het in perspectief te zetten: de Steinway Tower is 435 meter hoog.

Steinway Tower: een bizar luxe en dunne wolkenkrabber

De nieuwe wolkenkrabber aan het Central Park in New York ligt om precies te zijn aan de 111 west 57th street. SHoP Architects heeft met het ontwerp een ode gebracht aan de klassieke wolkenkrabbers van New York. De façade van terracotta, brons en glas herinnert aan de art deco-geschiedenis van de stad. Naast de hoogte valt het gebouw vooral op door de dunne vormgeving. De Steinway Tower is slechts 18 meter breed. Met een breedte-hoogteverhouding van 1:24 is het ‘s werelds dunste wolkenkrabber.

steinway tower, dunste wolkenkrabber in new york
(Afbeelding: SHoP Architects & Studio Sofield)

Naast een zwembad, sportcentrum, spa met sauna en een lounge met buitenterras is de wolkenkrabber vooral bedoeld om in te wonen. Of dat voor de gewone man betaalbaar is, is een tweede. De appartementen variëren in prijs van omgerekend 14 miljoen euro tot 51 miljoen euro. Heb je wel een aardig luxe appartement met een redelijk uitzicht, om er maar wat understatements uit te gooien. Het kleinste appartement heeft een oppervlakte van 417 vierkante meter, de grootste woning van 660 vierkante meter.

New York, Central Park, 111 West 57th Street

Het gebouw, dat ook 111 West 57th Street genoemd wordt, is in totaal 82 verdiepingen hoog. De wolkenkrabber heeft gebruik gemaakt van de ‘hoogterechten’ van de Steinway Hall, een 96 jaar oud gebouw, met concertzalen en pianoshowrooms voor het beroemde Steinway & Sons, dat in 2013 is opgekocht door de ontwikkelaars van 111 West 57th. Bekijk hieronder de vrijgegeven foto’s. De Steinway Tower is inmiddels vol in gebruik, de bouw van de bovenste verdiepingen is eind 2020 volledig afgerond.

Bekijk meer via Studio Sofield en Shop Architects.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.