Alrik de Jong
Alrik de Jong Huizenmarkt 21 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Huizenmarkt slechter ‘dan ooit’ voor starters, al zijn er Funda-parels

Mocht je denken dat de huizenmarkt er gunstiger op wordt voor jou als starter, dan hebben we niet al te rooskleurig nieuws. De kans dat je nu een huis krijgt is het kleinst in 40 jaar tijd. Maar check onderaan dit artikel ook de Funda-parels die het leed verzachten.

Uiteraard zijn er parels op Funda te vinden, zoals deze mini-villa voor een spotprijs. Maar dan moet je wel in een uithoek van Nederland willen wonen.

Als starter een huis vinden in Nederland

Starters die een huis willen kopen hadden in veertig jaar tijd niet zo weinig kans op de krappe woningmarkt als nu, meldt BLG Wonen. De hypotheekverstrekker keek in zijn dataonderzoek naar wat starters en doorstromers de afgelopen vier decennia wilden betalen voor een koophuis. In 1981 waren doorstromers bereid 20.000 euro meer geld neer te leggen dan starters. Veertig jaar later is dit verschil flink gestegen naar 120.000 euro.

Volgens directeur Frank Soede van BLG Wonen is de voorsprong van doorstromers steeds groter geworden en zijn starters daar de dupe van. “Wat de doorstromer bereid is te betalen voor een koopwoning is in 2021 vrijwel gelijk aan de gerealiseerde prijs. De koopstarters staan op de woningmarkt dus tien nul achter.”

Huizenprijzen daalden licht, maar er is een ommekeer

Halverwege vorig jaar daalden de huizenprijzen licht en kregen starters een groter aandeel op de woningmarkt. Inmiddels stijgen de prijzen op de woningmarkt weer en hebben starters het opnieuw moeilijker, omdat er nog altijd veel andere huizenzoekers zijn die vaak meer kunnen bieden.

Starters stopten vanwege de te hoge prijzen vaker met zoeken dan vier decennia geleden, meldt BLG Wonen. Slechts één op de tien starters zei in 1981 de zoektocht te staken omdat huizen te duur waren. Veertig jaar later staakt een op de drie koopstarters om deze reden de zoektocht.

Er moet heel veel gebeuren om de koopwoningmarkt toegankelijker te maken voor starters, vindt Soede. Zo moeten huizen volgens hem vaker worden opgesplitst en moeten bedrijfsgebouwen vaker worden verbouwd tot woning om het aanbod te vergroten. De bouw van nieuwe woningen kan volgens hem versnellen door meer biobased materiaal te gebruiken, zoals hout en stro, omdat er dan minder stikstof vrijkomt. Verder kunnen werkgevers wat hem betreft vaker een huis laten bouwen voor hun werknemers.

Parels op Funda

Wees gerust, Manners vindt voor jou regelmatig de pareltjes van de woningmarkt. Bekijk hier ons Funda-overzicht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.