Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 14 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze Spotify-playlist hielp een startup aan 20 miljoen dollar

Aan de hand van haar muzieksmaak zou je denken dat Kristina Simmons alleen naar de radio luistert. Maar niets is minder waar. Onder meer dankzij haar Spotify-playlist rijfde de jonge Amerikaanse durfkapitalist meer dan 20 miljoen dollar binnen. “Ik probeer dingen anders aan te pakken.”

Niettegenstaande dat we betwijfelen of dit aan de Zuidas hoge ogen (oren?) zou gooien, stuurt Kristina Simmons voor elke meeting met potentiële investeerders een wel heel bijzonder voorbereidingsdocument: haar Spotify-playlist die je hieronder kan beluisteren.

Een uur en twee minuten lang passeren er hits de revue van onder anderen Kid Cudi, Beyonce en Katy Perry. Als laatste nummer vuurt Kristina Simmons een John Lennon Imagine-cover af van Jack Johnson. En volgens de CEO van Overwater Ventures – een nieuw durfkapitaalbedrijf – heeft haar muzieksmaak beleggers niet afgeschrikt om miljoenen te pompen in de startup.

De Spotify-playlist van 20 miljoen

“Een paar investeerders schreven me al dat ze nog nooit een venture capitalist hebben ontmoet die hen een Spotify-afspeellijst stuurde”, vertelde Kristina Simmons aan Forbes. “Mijn persoonlijkheid is mijn stijl: ik hustle, ik volg meteen op. Ik probeer dingen anders te doen.”

Die aanpak heeft haar in ieder geval geen windeieren gelegd. De 35-jarige Amerikaanse heeft ondanks haar jonge leeftijd al heel wat ervaring op de teller, met vallen en opstaan. Voorheen goochelde ze tussen operationele manager-functies en banen bij grote investeringsfirma’s. En dat ging niet altijd van een leien dakje.

Van 2014 tot 2017 had Simmons de leiding over het marketingdepartement van Juicero, een veelbelovende maar uiteindelijk gefaalde fabrikant van onwijs dure – en uitgelachen – sapcentrifuges. Daarna scoorde de jonge vrouw een baan bij Khosla Ventures, een grote speler in de durfkapitaalwereld. Maar in 2021, toen ze de Spotify-playlist voor het eerst creëerde, besloot Kristina Simmons de eigen vleugels te spreiden.

Overwater Ventures

Haar bedrijf Overwater Ventures was nog maar net van de grond toen ze te horen kreeg dat ze een hersenletsel had. De eerste diagnose was dat Simmons nog twee jaar te leven zou hebben. Maar via haar netwerk contacteerde ze verschillende neurochirurgen die konden vaststellen dat het letsel goedaardig was. Ondanks de tegenslag ging ze verder met investeerders binnenhalen voor haar nieuwe startup. En mede dankzij haar Spotify-afspeellijst die ze naar de potentiële beleggers stuurde, kon het bedrijf intussen 20 miljoen dollar ophalen.

Het durfkapitaalbedrijf wil voornamelijk investeren in techbedrijven in de zorg en bedrijven die technologie of wetenschap gebruiken om het klimaat te redden. Uiteraard zal Kristina Simmons moeten bewijzen dat ze ook daadwerkelijk investeringen kan omzetten naar winst, maar misschien toch maar even die Spotify-playlist van haar goed beluisteren. Check ook deze boekentips die van de Shopify-CEO een miljardair hebben gemaakt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.