Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Deel je een Spotify Family-abonnement? Dan hebben we slecht nieuws

Spotify is bizar goedkoop als je een Family-abonnement afsluit. Dan deel je met familieleden een abonnement, maar kun je wel gewoon bij je eigen muziek. Net alsof je een eigen abonnement hebt afgesloten. Alleen maar voordelen dus, gezien je daardoor maar 2,50 euro per maand betaalt.

Spotify Family

Maar goed, de naam zegt het al: het abonnementsmodel is bedoeld voor gezinnen, families. Dat weerhoudt half Nederland er echter niet van om massaal met collega’s en vrienden Family-abonnementen af te sluiten. Hoe meer zielen, hoe voller de portemonnee. Iets waar de van origine Zweedse streamingdienst ook nooit moeilijk over deed. Tot nu.

Spotify heeft namelijk zijn gebruiksvoorwaarden aangepast. Daardoor kan het  bedrijf nu de primaire abonnee en de overige gebruikers van een Family-abonnement om hun adres vragen. Ook kan het bedrijf nu gebruikers van tijd tot tijd vragen om hun adres te verifiëren. Dan kun je dus niet langer in je studentenhuis in Utrecht claimen dat je in hetzelfde huishouden vertoeft als je ouders in Limburg.

Adrescontroles

De wijziging is al sinds 19 augustus van kracht, maar het is onduidelijk wanneer Spotify daadwerkelijk de controles gaat uitvoeren. In theorie kan de streamingdienst nu misbruik tegengaan, maar het bedrijf heeft nog niet concreet plannen gecommuniceerd om dat ook daadwerkelijk te gaan doen.

Voor de adrescontrole gaat de streamingdienst Google Maps gebruiken. Zodra je een Family-abonnement afsluit worden alle leden gevraagd hun adres in te vullen, of hun locatiegegevens te delen met Spotify. Het bedrijf verklaart tegenover CNet dat de locatiegegevens versleuteld worden en enkel door abonnees kunnen worden aangepast. De gegevens worden volgens de streamingdienst niet gebruikt voor andere doeleinden. Ook niet voor advertenties dus.

Tests

Overigens is de streamingdienst de adrescontroles al sinds september vorig jaar aan het testen. Toen stuurde Spotify een e-mail naar Duitse gebruikers, met daarin de vraag of ze hun adres wilden bevestigen. Die test werd al snel beëindigd toen het nieuws naar buiten kwam en men kritiek uitte.

Voorlopig kun je dus nog door heel Nederland je Family-abonnement met anderen delen, maar op papier is het niet toegestaan en kan Spotify nu dus daadwerkelijk ingrijpen. Spannend…

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.