Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Gezondheid 2 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek maakt duidelijk dat de sportscholen echt weer open moeten

In tijden van corona is het nog niet zo gemakkelijk om gezond en blij te blijven. Het is volkomen logisch dat we het even met minder moeten doen, maar het is voor veel mensen niet makkelijk. Vooral de sportschool wordt enorm gemist. Zo blijkt uit onderzoek van branchevereniging NL Actief.

Sportscholen komen deze week massaal in actie. Ze proberen nog maar weer eens duidelijk te maken hoe belangrijk ze zijn voor de volksgezondheid. Dankzij NL Actief hebben de sportscholen nu ook de cijfers om dit te bewijzen. De branchevereniging heeft onderzoek gedaan naar hoe Nederland tegen de gym aankijkt. Een ruime meerderheid verwacht dat Nederland fitter (92%) en gelukkiger (89,3%) wordt als de sportscholen weer open zouden gaan.

We missen de sportschool

Sportscholen kunnen volgens veel Nederlanders bijdragen aan de volksgezondheid. Het gaat dan dus niet alleen om fysieke gezondheid, maar ook om het mentale gedeelte. Uit het onderzoek van Actief NL blijkt dat driekwart van de Nederlanders de sportschool gebruikt als een plek om zijn/haar hoofd leeg te maken. Iets wat in deze tijd erg belangrijk is. Daarnaast wordt ook het sociale aspect enorm gemist.

Uiteraard heeft de sportschool sluiting ook effect op onze fysieke gesteldheid. Bijna driekwart van de respondenten geeft aan geen motivatie te hebben om thuis te gaan sporten. Een iets kleiner deel geeft aan dat ze ook de fitnessapparatuur enorm missen. Het sluiten van de sportscholen heeft flinke impact op het welzijn van veel Nederlanders. Daarom komen sportschoolhouders deze week opnieuw in actie.

Sportscholen zijn onderdeel van de oplossing

Ook sportschoolhouder en bekende Nederlander Arie Boomsma maakt zich hard om de gyms weer open te krijgen: “Dit zijn de plekken waar mensen aan hun gezondheid en dus aan hun weerstand tegen het virus werken. De druk op de zorg wordt juist vergroot door alle fysieke en mentale kwalen als gevolg van bewegingstekort, winterdips en het gebrek aan perspectief. Sportscholen spelen op sociaal, fysiek en mentaal gebied een onmisbare rol in de samenleving, zo blijkt nog eens uit dit onderzoek”, aldus Boomsma.

Het zou voor veel Nederlanders dus zeer welkom zijn als de sportscholen hun deuren weer mogen openen. De vraag is alleen of dit mogelijk is. Sportscholen spelen een belangrijke rol in onze samenleving, maar het is ook een plek waar het virus zich kan verspreiden. Althans, dat wordt gedacht. In de praktijk schijnt dit enorm mee te vallen.

8 dagelijkse beweegroutines in de strijd tegen je lockdown-buikje

Vorig jaar december werd er internationaal onderzoek gedaan naar de besmettingen in sportscholen. 115 miljoen bezoekers uit veertien landen (waaronder ook Nederland) lieten zich registreren om de besmettingsgraad in kaart te brengen. Deze bleek uiteindelijk slechts 0,00001 te bedragen. Met de juiste maatregelen (zoals online registratie, trainen in tijdvakken en gesloten kleedkamers) kan de gym dus veilig geopend worden.

Laat je horen

De Nederlandse fitnessbranche is hard bezig om dit duidelijk te maken en te laten zien hoe belangrijk ze zijn voor de volksgezondheid. Ook NL Actief start een campagne waarin het belang van sporten in de sportscholen centraal staat. Met behulp van de hashtags #wewillenweer #sportscholenopen worden diverse activaties opgezet. Allemaal om de overheid ervan te overtuigen dat het belangrijk is om de sportscholen weer gedeeltelijk te openen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.