Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 28 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

10 effectieve groenten in de strijd tegen je buikje, aldus onderzoek

Afvallen is een kwestie van gezond eten, maar daarin heb je natuurlijk ook weer gradaties. Dit zijn de gezondste en meest effectieve groenten die je helpen in de strijd tegen het buikje dat tijdens afgelopen winter vast weer enigszins is ontstaan.

We zeggen het er altijd maar bij: als je wil afvallen, aankomen of op gewicht wil blijven, raadpleeg je voor een serieus plan een diëtist of huisarts. De onderstaande groenten kunnen in ieder geval geen kwaad.

Effectieve groenten tijdens het afvallen

Groente en fruit bevatten veel vezels en zitten vol met voedingsstoffen, zoals essentiële mineralen en vitamines die je lichaam kunnen helpen de stofwisseling te verbeteren en helpen om buikvet te verbranden. Print deze top 10 effectieve groenten tegen je buikje uit en hang het papiertje op je koelkast.

  1. Spinazie en andere bladgroenten

Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.

  1. Champignons

Champignons – officieel natuurlijk geen groente, maar we tellen ze wel mee – zijn bijzonder functioneel als je wil afvallen. Zo is bekend dat ze gewichtsverlies en vetverbranding stimuleren door de glucosespiegel in het bloed te reguleren. Wil je nog een goed argument om vanavond champignons te gebruiken in je avondmaaltijd? Ze zijn rijk aan eiwitten en kunnen helpen om je metabolisme te verhogen, wat resulteert in vetverlies.

  1. Bloemkool en broccoli

Naast hoogwaardige vezels en tal van gezondheidsbevorderende mineralen en vitaminen, bevat broccoli fytochemicaliën. Dit zijn bioactieve stoffen die kunnen helpen tijdens het afvallen. Hetzelfde geldt voor bloemkool. De groenten zorgen niet alleen voor een vol gevoel, maar helpen ook een opgeblazen gevoel te bestrijden. Broccoli en bloemkool bevatten sulforafaan, evenals goede hoeveelheden foliumzuur en vitamine C. Extreem gezond. Tip: niet te lang koken.

  1. Peper

Veel gezondheidsfreaks zweren bij chilipepers om vet te verbranden. Recente studies hebben aangetoond dat door de warmte die wordt gegenereerd bij de consumptie van pepers meer calorieën worden verbrand, waardoor het vetpercentage afneemt. Mocht je er nu tegenop zien om pepers te gaan eten, kies dan voor andere capsaïcine bevattende producten. Deze stof zorgt namelijk voor de vetverbranding. Lees hier meer over hoe een pepertje jou helpt tijdens het afvallen en waarom je daar niet in moet doorslaan.

  1. Pompoen

Weinig calorieën en veel vezels; pompoen is een van de meest effectieve groenten onder mensen die wil afvallen. Lees hier nog meer aangetoonde gezondheidsvoordelen van de pompoen.

  1. Wortelen

Wortelen behoren tot de gezondste caloriearme groenten die bestaan. Ze bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels en passen daarom perfect in een dieet om dat buikje te verliezen. Wortelen maken het bovendien mogelijk om te snacken tijdens het afvallen. Check ook deze 15 gezonde snacks voor tussendoor.

  1. Bonen

Behalve de grote hoeveelheden aan vezels, stimuleren bonen ook de vetverbranding. Dit komt vooral door de oplosbare vezels, die ontstekingen bestrijden, die op hun beurt ophoping van buikvet veroorzaken. Onderzoek wijst op een lager risico op obesitas door het eten van bonen.

  1. Asperges

Asperges zijn niet alleen ongelooflijk lekker, maar behoren ook gewoon tot de meest effectieve groenten als je wil afvallen. Ze bevatten de chemische stof asparagine, een alkaloïde die rechtstreeks op cellen inwerkt en vet afbreekt. Je kunt asperges natuurlijk koken op de traditionele manier. Wil je het wat extremer aanpakken, ga dan voor de Amerikaanse manier en bak de asperges. Op die manier kun je ze ook prima gebruiken als gezonde snack.

  1. Komkommer

Komkommer is goed voor het ontgiften van je lichaam. Een ander groot voordeel is dat de groente bijzonder veel vocht en vezels bevat. Gebruik komkommer bij voorkeur als extra toevoeging bij het maken van een smoothie of nuttig een paar plakjes als gezonde snack.

  1. Zeewier

Zeewier bevat weinig vetten en vrijwel geen koolhydraten die omgezet kunnen worden (suiker, vet). Eiwitrijk, caloriearm en lekker. Onderzoekers van de Newcastle University ontdekten een paar jaar geleden dat een component van zeewier ervoor zorgt het lichaam geen vet absorbeert. Precies wat je wil voorkomen als je van je buikje af wil.

Jouw buikje en de wetenschap

Effectieve groenten eten is slechts een van de dingen die je kunt doen om je buikje kwijt te raken. Lees ook deze vier manieren om van je buikvet af te komen, wetenschappelijk getest en makkelijk uitvoerbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.