Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 24 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

5 ‘vreselijke’ adviezen aan jongeren volgens een selfmade miljonair

Ouders geven goedbedoelde adviezen aan hun kinderen, op welke leeftijd dan ook. Vaak pakken die ook wel goed uit, maar er zijn volgens selfmade miljonair Matt Higgins ook carrièreadviezen die je jongeren beter niet kunt geven. We zetten ze op een rij.

We hebben het hier natuurlijk over de mening van één persoon. Maar als we de vijf punten onder de loep nemen, bieden ze hoe dan ook verrassende inzichten, die zowel ouders als jongeren aan het denken zetten. Bovendien spreekt de selfmade miljonair uit eigen ervaring.

Onjuiste adviezen van ouders aan jongeren

Het is eindexamenseizoen, wat betekent dat veel ouders een heilig overgangsritueel in acht nemen: hun kinderen levensadvies geven voordat ze de deur uitgaan. Mama en papa bedoelen het goed. Maar de klas van 2023 betreedt een arbeidsmarkt tijdens een van de ergste periodes van onzekerheid sinds de financiële crisis van 2008.

“Ik heb vergelijkbare crises doorstaan”, schrijft Matt Higgins op CNBC Make It. “Van opgroeien in armoede, tot stoppen met de middelbare school om voor mijn gehandicapte moeder te zorgen en het combineren van twee banen terwijl ik mijn college en rechtenstudie haalde”.

Tijdens zijn beproevingen en zijn reis om selfmade miljonair, bestsellerauteur, CEO en investeerder te worden, was zijn enige sleutel tot succes naar eigen zeggen om niet op veilig te spelen. “Dit zijn in mijn ogen de slechtste en meest achterhaalde adviezen aan jongeren, en wat ze in plaats daarvan moeten doen.”

1. ‘Je hebt een noodplan nodig’

“Uit een Wharton-onderzoek bleek dat alleen al het denken aan een noodplan de kans op het slagen van Plan A aanzienlijk verkleint. Ook motivatie om voor je droom te gaan verdwijnt hierdoor.

Er zijn maar een paar dingen die je in je twintiger jaren kunt breken en niet te repareren zijn in je dertiger jaren. De enige manier waarop je een kans maakt om de volgende Taylor Swift te worden, is door te geloven dat je dat wordt en door je geen zorgen te maken over wat er gebeurt als je tekortschiet. Vertrouw op je capaciteiten en je vermogen om dingen uit te zoeken als plan A niet werkt”, aldus de selfmade miljonair richting jongeren.

2. ‘Verminder je schermtijd’

“Beeldschermen zijn de toekomst van het werk. Tien uren achter elkaar videogames spelen of Instagrammen helpt misschien niet, maar je kunt online allerlei lucratieve nieuwe vaardigheden leren. Je vindt achter je scherm gratis of voor weinig geld de juiste middelen als je bijvoorbeeld een ondernemingsplan wil schrijven of een side hustle wil beginnen.”

3. ‘Maak je niet druk om de kleine dingen’

Dit advies van ouders aan jongeren is volgens de selfmade miljonair gedeeltelijk onwaar. “Hoewel verlammende angst moet worden aangepakt, is niet alle angst problematisch. Onderzoeken tonen aan dat de meest succesvolle ondernemers angst beheersen en die voor hen laten werken. Zij handhaven de zogenoemde ‘optimale angst’. Kort gezegd bestaat die uit het evenwicht tussen voldoende angst om de focus te katalyseren en de prestaties te verbeteren, maar niet zoveel dat het prestaties belemmert.”

4. ‘Ga werken bij een groot, stabiel bedrijf’

“Vroeger was het een wijs advies van ouders om je carrière te beginnen bij giganten als Facebook, Google, Lyft, Netflix en Disney. Maar zelfs bedrijven die ooit een loopbaan van 30 jaar beloofden, worden nu geconfronteerd met massale ontslagen.

In plaats van de zoektocht naar een grote naam, kunnen jongeren beter op zoek gaan naar de functie die bij ze past. Zorg ervoor dat je interesses en vaardigheden overeenkomen met de functie die je wil, zelfs als het om een kleine start-up of een middelgroot bedrijf gaat.”

5. ‘Koop een huis en vestig je’

Dan nog het belangrijkste advies dat ouders aan jongeren kunnen geven, volgens de selfmade miljonair: cash is king.

“Spaar geld en behoud zoveel mogelijk liquiditeit. Als dat huren of thuiswonen betekent, is dat prima. De ongunstige woningmarkt kan nog jaren duren. En in tijden van hoge inflatie is vermogen opbouwen belangrijker dan schulden opstapelen als investering voor later. Schulden onder mensen tussen 18 en 25 jaar oud zijn ook het hoogst in vergelijking met andere leeftijdsgroepen, dus wees voorzichtig met buitensporige uitgaven.”

Selfmade miljonair in vier stappen

Ook Sharon Tseung werd selfmade miljonair door haar eigen pad te volgen. Lees hier haar verhaal.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.