Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 18 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Nostalgie: sitcom Dinosaurs van Jim Henson naar Disney+

De favoriete sitcom uit onze jeugd is terug en komt naar Disney+. We hebben het natuurlijk over Dinosaurs van Jim Henson, met onze grote familieheld Earl in zijn houthakkershemd.

Iedereen die in de jaren 90 voor Telekids zat, zal zich de sitcom Dinosaurs herinneren. Ee tijd waarin nog gebruik werd gemaakt van echte poppen en kostuums in plaats van CGI. Heerlijk.

Sitcom Dinosaurs naar Disney+

“Dit is nieuws waarvan je gaat houden. Earl, Baby en de rest van de Sinclair-familie komen naar Disney+. Vanaf 29 januari 2021 te streamen”, aldus de streamingdienst op Twitter. En of we hier lekker op gaan. Niets beter dan een dosis nostalgie.

Maar deze sitcom is meer dan alleen een beetje jeugdsentiment. Dinosaurs is simpelweg een steengoede sitcom. Als kind was het al heerlijk kijkvoer, maar als volwassene kijk je er weer anders naar en is het misschien nog wel leuker.

Dinosaurs is een poppenserie van de legendarische Amerikaanse poppenspeler Jim Henson. Hij is het meest bekend van de Muppets en Kermit de Kikker, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Deze sitcom gaat over de familie Sinclair, een antropomorfe versie van een doorsnee dinosaurusfamilie in het prehistorische tijdperk.

Emmy Award voor Jim Henson

Antropomorfisme is het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens en dat is in deze serie op geniale wijze gedaan. Earl, te herkennen aan zijn zwart-rood geblokte houthakkershemd, is een 43-jarige megalosaurus en heeft samen met zijn vrouw Fran (een allosaurus) drie kinderen: pubers Robbie en Charlene en de baldadige baby Baby. Oma Ethyl Phillips, de moeder van Fran, woont ook bij het gezin in huis. Earl heeft een drukke baan bij een boomzagerij, maar zijn gezinsleven nog veel drukker.

Jim Henson won met Dinosaurs in 1991 een Emmy Award voor beste art-direction en werd genomineerd voor beste montage. De sitcom werd van 1991 tot en met 1994 uitgezonden door ABC. In Nederland was de sitcom jarenlang onderdeel van Telekids. ‘Honey, I’m home’, schreeuwt de vader van het gezin in de theme song. Straks kunnen we er weer van genieten op Disney+. Vermoedelijk ook in Nederland. We hebben de vraag uit staan bij de Nederlandse tak van de streamingdienst en updaten dit bericht als we antwoord hebben.

🎬 Check ook: Klap voor fans: Netflix gaat nog meer grote sitcoms schrappen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.