Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 1 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

7 simpele tips om je geldzorgen te verminderen in 2023

Het is altijd slim om een nieuw jaar te beginnen met goede voornemens. Is een van jouw voornemens je geldzorgen verminderen? Check dan de tips in deze serie, die we samen met Rabobank maken om je te helpen meer inzicht in je financiële situatie te krijgen.

Het eind van 2022 is in zicht en het was het jaartje wel. Dure benzine en boodschappen, enorm gestegen energiekosten… Niet zo gek dat steeds meer mensen financieel in de knel kwamen. Zeker als je maar een kleine buffer hebt, kun je snel een betalingsachterstand oplopen.

Uit onderzoek van Rabobank blijkt dat zo’n 28 procent van de Nederlanders tussen de 20 en 75 jaar zich zorgen maakt over geld. Jij misschien ook wel. Met deze tips kun jij ervoor zorgen dat je volgend jaar minder geldzorgen hebt.

1. Zorg voor inzicht in je financiën

Als je weet wat er binnenkomt en wat je uitgeeft, kun je vervolgens andere stappen zetten. Je weet dan namelijk meteen of je ruimte hebt om af te lossen of te (be)sparen. Tegenwoordig zijn er allerlei handige tools om meer inzicht in je geldzaken te krijgen, zoals de app van de bank waarin je je uitgaven automatisch kunt laten categoriseren.

2. Kijk waarop je kunt besparen

We gooien er nog maar even een cliché in: kleine stapjes kunnen een groot verschil maken. Maak er een sport van om iets korter te douchen en doe een dikke trui aan zodat de verwarming iets lager kan. Ook goed om eens per jaar te doen: kijken of je verzekeringen nog aansluiten op jouw situatie of dat je kunt besparen op de premie. Check ook je abonnementen. Betaal je voor de sportschool, maar sport je er zelden? Dan is opzeggen voor nu een slimmer plan dan blijven sponsoren zonder dat je aan je sixpack werkt.

3. Bouw een buffer op

Zorg dat je geld opzij zet is ook zo’n wijsheid die niet voor niets al generaties lang wordt gedeeld. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan om een buffer op te bouwen als je al geldzorgen hebt. Je kunt dan klein beginnen door een minimaal bedrag opzij te zetten en het bedrag, als je meer ruimte hebt, verhogen. Spaar automatisch, net nadat je je salaris hebt ontvangen. Als je klant bent van Rabobank kun je een slimme overboeking instellen. Dan kun je bijvoorbeeld elke maand het bedrag boven een bepaald saldo laten overboeken naar een speciaal spaarpotje. Dit kun je niet alleen doen voor een buffer, maar ook voor een ander spaardoel, zoals een vakantie.

4. Ga budgetteren

Het klinkt misschien saai, maar het is wél effectief: budgetteren is een slimme manier om grip te krijgen op je geld. Je maakt heel simpel een maandbegroting als je inzicht op de korte termijn wilt. Of juist een jaarbegroting als je wilt checken of je op de lange termijn alles kunt betalen. Dan weet je meteen of je misschien toch ergens op moet gaan besparen. Als je vervolgens budgetten toekent aan je uitgaven, kun je altijd in de gaten houden hoe je ervoor staat. Dit kan voor al je uitgaven, denk aan je sport, streamingdiensten, uitgaan en boodschappen. Handig: je kunt in de Rabo App instellen dat je een alert krijgt als je je budget overschrijdt.

5. Check of je recht hebt op toeslagen

Heb je weleens gecheckt of je recht hebt op toeslagen of subsidies, waardoor je wat meer financiële ruimte voor jezelf creëert? Heel veel mensen ontvangen ze niet, terwijl ze er wel recht op hebben. Je kunt het heel simpel checken op de website van het Nibud via de handige rekentool ‘Bereken uw recht’. Ook zie je dan meteen hoe je de toeslag of subsidie waarop je recht hebt, aanvraagt.

6. Praat erover met vrienden

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar probeer het eens. Zeker in deze tijd zijn er vast meer vrienden of familieleden met geldzorgen. Zij hebben weer andere ideeën of tips over geldzaken, waardoor jij je kunt laten inspireren.

7. Vraag om hulp

Kun je hulp gebruiken om je goede voornemen ook echt uit te voeren? Die hulp is er. Je kunt met je – grote of kleine – geldzorgen terecht bij je gemeente of bij team Hulp bij Geldzorgen van Rabobank. Het team biedt een luisterend oor en kijkt samen met jou naar een oplossing die bij jouw situatie past. Je kunt ook anoniem hulp krijgen door op Geldfit.nl de test in te vullen. Binnen 2 minuten heb je handige tips op je scherm en kun je goed voorbereid het nieuwe jaar in knallen.

Geldzorgen? Het kan iedereen overkomen. Vooral nu we in een periode zitten waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt. Toch kun je een stap zetten richting een financieel gezonder leven. Praten over geld is dan belangrijk: het vermindert financiële stress en geeft meer inzicht in je geldzaken. Dit helpt je om betere keuzes te maken. Weet je niet waar je moet beginnen? Start de Wegwijzer van Rabobank en ontdek binnen 2 minuten met welke stap jij het beste kunt beginnen.

In samenwerking met Rabobank

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.