Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoop voor Hollywood: Disney verandert koers na megasucces Shang-Chi

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings heeft het ook het tweede weekend voor elkaar gekregen om te scoren en Black Widow achtergelaten. Sterker nog: Disney heeft door Shang-Chi besloten de bioscoop vanaf nu te omarmen.

Marvel nam een groot risico door Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings enkel in de bioscoop uit te brengen. Black Widow was namelijk ook meteen op Disney+ te zien, tegen een meerprijs.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Disney-CEO Bob Chapek noemde het dan ook een experiment, tot de grote ergernis van hoofdrolspeler Simu Liu. Dat akkefietje kunnen ze echter volledig achter zich laten en samen een tweede fles champagne open trekken.

Men verwachtte dat Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings één van de slechtste eerste weekenden van het hele Marvel Cinematic Universe zou gaan scoren door de pandemie. Geen gek idee.

Tot de film opeens het beste Labor Day-weekend ooit scoorde. Shang-Chi leverde zelfs meer op dan de laatste Fast and Furious. Direct besloot Sony Venom: Let There be Carnage naar voren te halen en sloeg het sentiment in Hollywood om: de bioscopen kunnen weer los!

Marvel Studios scoort allereerste Emmy’s, maar Netflix domineert

The Rise of Skywalker

Er werd nog even gemopperd dat dergelijke euforie te voorbarig zou zijn, maar niks is minder waar. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings heeft namelijk ook het tweede weekend een bioscoopomzet waar je U tegen zegt binnen geharkt.

De film leverde afgelopen weekend 34.1 miljoen dollar op, waarmee het wereldwijde totaal op 257.6 miljoen dollar komt te staan. Daarmee scoort Shang-Chi het beste tweede bioscoopweekend sinds The Rise of Skywalker, uit 2019.

De hele bioscoopindustrie reageert opgelucht. Black Widow deed het ijzersterk in het eerste weekend, maar maakte de week erop een duikelvlucht. Iets wat men mede toedichtte aan de Disney+-release.

Disney verandert strategie

De conclusie lijkt voorlopig duidelijk: exclusieve bioscoopreleases zijn in de huidige markt nog steeds een optie. Dat hoef je niet van ons aan te nemen, want Disney gelooft er duidelijk zelf ook nu heilig in.

Het bedrijf maakte afgelopen zondag namelijk bekend dat het al zijn resterende blockbusters van 2021 exclusief in de bioscoop uit gaat brengen. Of het nou Eternals of de nieuwe Kingsman-prequel is: een gelijktijdige Disney+-release zit er niet meer in.

Hoofdrolspeler viert feest

Ondertussen viert Simu Liu, de hoofdrolspeler van Shang-Chi, alvast feest op Instagram. Überhaupt is hij een ware held op sociale media, zoals je in dit artikel kunt ontdekken.

Deadline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.