Tessa Ham
Tessa Ham Boeken 1 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

8 selfmade miljardairs en het boek dat hun leven veranderde

Van Elon Musk en Steve Jobs tot Oprah Winfrey en Facebook-COO Sheryl Sandberg, selfmade miljardairs halen hun wijsheid uit boeken. In dit artikel lees je welk boek hun leven veranderde.

Veel miljonairs, en miljardairs blijkbaar in het bijzonder, zien lezen als een grote factor tot succes. De gemiddelde miljonair leest dan ook minstens twee boeken per maand. Een groot verschil met het algemene gemiddelde van vier per jaar.

De boeken van selfmade miljardairs

Ja, van zulke mensen willen we wel boekentips aannemen. Acht interessante pillen op een rij.

1. Steve Jobs (co-founder Apple)

Boek: Be Here Now

Heb je mediteren afgeschreven als zweverig? We zouden het nog maar eens overwegen. Steve Jobs, de co-founder van Apple, zweerde erbij. Sterker nog, als fervent lezer werd Jobs door veel boeken geïnspireerd, maar toch noemde hij Be Here Now van Ram Dass als levensveranderend. Het boek is een gids voor meditatie en hielp hem zijn mind te trainen voor het leven en succes.

2. Bill Gates (Microsoft-oprichter)

Boek: Factfulness

Bill Gates leest minstens vijftig boeken per jaar en heeft dus veel boekentips. Factfulness van Hans Rosling is uit al die boeken niet alleen één van zijn favorieten, maar ook één van de belangrijkste boeken die hij ooit heeft gelezen.

“Het verklaart duidelijker dan bijna al het andere dat ik heb gelezen waarom het zo moeilijk is voor mensen om vooruitgang te boeken en waar”, vertelde Gates in een interview met Time. “Hans gebruikt duidelijke, bruikbare adviezen om onze aangeboren vooroordelen te overwinnen. Iedereen kan profiteren van zijn inzichten.”

5 carrière-adviezen van Bill Gates die je niet op school leerde

3. Warren Buffett (zakenman en investeerder)

Boek: The Intelligent Investor

Zakenman Warren Buffett is misschien wel de bekendste belegger en investeerder ter wereld. Dat komt omdat hij zijn vermogen van 85,9 miljard daar grotendeels aan te danken heeft en daardoor al decennialang in de lijst met rijkste mensen op aarde staat.

Het was The Intelligent Investor van Benjamin Graham op 19-jarige leeftijd die zijn leven veranderde. In het boek wordt een techniek van beleggen beschreven die later ook een van Buffetts kenmerkende technieken om geld te verdienen werd.

4. Steve Ballmer (chief executive Microsoft)

Boek: Built to Last

Van plan je eigen bedrijf te beginnen? Of heb je een leidinggevende functie? Volgens Steve Ballmer van Microsoft heeft het boek Built to Last van Jim Collins voorgoed zijn kijk op management en leiderschap veranderd. “Als je echt het beste uit mensen wilt halen, moet je ze echt horen. Ze moeten het gevoel hebben dat ze echt gehoord zijn.”

5. Jeff Bezos (voormalig CEO van Amazon)

Boek: The Remains of the Day

Jeff Bezos zegt verfrissend genoeg dat hij meer leert van fictieromans. The Remains of the Day van Kazuo Ishiguro is één van de boeken die het meeste invloed heeft gehad op zijn leven. “Na het lezen van The Remains of the Day kun je niet anders dan wegdromen en denken ‘ik heb net 10 uur lang een ander leven geleefd en ik heb iets geleerd over het leven en over spijt’.”

Lees ook: De 2 lessen die ik leerde toen ik een week als Jeff Bezos (de CEO van Amazon) leefde

6. Oprah Winfrey (presentatrice en ondernemer)

Boek: The Seat of the Soul

Het boek dat het meest invloed op Oprah’s carrière heeft gehad is The Seat of the Soul van Gary Zukav. “Daarin vertelt hij dat voordat er ook maar een gedachte of actie is, er altijd een intentie is. Dat is me bijgebleven. Dat een intentie voorafgaat aan elke gedachte en elke actie. En de uitkomst van je ervaringen dus bepaald wordt door de intentie (die je onbewust) maakt.”

7. Sheryl Sandberg (COO Facebook)

Boek: Conscious Business: How to Build Value Through Values

Het boek Conscious Business: How to Build Value Through Values van Fred Kofman had een groot effect op het leven en de carrière van Sheryl Sandberg. “Ik denk bijna elke dag aan de lessen in het boek – het belang van authentieke communicatie, geen slachtoffer spelen, maar verantwoordelijkheid nemen”, vertelde ze in een interview met The New York Times.

“Ik heb dit boek aan zoveel teamleden op het werk gegeven. Je ziet dat het mensen van de ene op de andere dag inspireert om zich bewuster te worden van hun acties en impact op anderen.”

8. Elon Musk (Tesla, SpaceX, Twitter, Neuralink)

Boek: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

Miljonair en ondernemer Elon Musk heeft veel boekentips. Toch is het The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams dat hem het meest heeft aangegrepen. “Op dat moment las ik verschillende boeken om te achterhalen wat de zin van het leven is”, vertelt hij.

“Dus toen las ik Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, dat vrij positief is, denk ik. En het benadrukte een belangrijk punt, namelijk dat de vraag vaak moeilijker is dan het antwoord. En als je de vraag goed kunt formuleren, dan is het antwoord het makkelijke gedeelte.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.