Pim Jansen
Pim Jansen Bioscoop 14 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Nonnenseks met Maria als dildo: Paul Verhoeven snapt de ophef niet

Turks Fruit, Basic Instinct, Showgirls; Paul Verhoeven schuwt geen naakt in zijn films. Nu is er een seksscène met nonnen en een Maria-beeldje als dildo, in zijn nieuwe film Benedetta. Daarover is enige ophef, maar daar snapt de Nederlandse regisseur niets van.

Ach ja, als je geen erotiek schuwt in je films, dan krijg je af en toe de wind van voren. Zo kreeg Paul Verhoeven onlangs met terugwerkende kracht nog een aanklacht van Sharon Stone, die beweert dat ze erin is geluisd met de scène zonder slipje in Basic Instinct. Dat is inmiddels naar het rijk der fabelen verwezen door de Nederlandse regisseur.

Ophef om Maria-dildo in Benedetta

Nu dus ophef over zijn nieuwe film. Dat de seksscène met het Maria-beeldje zoveel ophef zou veroorzaken, had de 83-jarige Paul Verhoeven totaal niet verwacht. In Benedetta, die vanaf vandaag (13 oktober) in de bioscoop draait, wordt het voorwerp gebruikt als dildo. “Wij als makers vonden het vooral een zeer grappige scène”, zegt hij tegen ANP.

De nieuwe film van Paul Verhoeven gaat over twee nonnen en speelt zich af in zeventiende eeuw. Benedetta en Bartolomea, zoals de nonnen heten, krijgen een seksuele relatie. In een bij voorbaat al historische filmscène doet Bartolomea een dildo cadeau aan Benedetta, die ze zelf heeft gesneden uit een houten Maria-beeld. “We hebben tijdens het maken grote lachbuien gehad over deze scène”, vertelt de regisseur. “De non denkt eerst dat ze haar eigen beeld krijgt aangereikt, maar ziet later pas dat de onderkant opeens een dildo is. Erg komisch.”

Nieuw film Paul Verhoeven niet in Rusland

Mede om de scène met de Maria-dildo en het ‘promoten’ van homoseksualiteit, is de film in Rusland verboden. Iets waar Paul Verhoeven niets van begrijpt. “Soms zie ik dat gebeuren en dan denk ik: waar zijn ze in godsnaam allemaal mee bezig daar?”.

Ook in Amerika zorgde de seksscène voor de nodige tumult. Een aantal christenen ging rond de première de straat op om te demonstreren. “Dat was, hoe jammer ook, wel mooi meegenomen. De distributeur heeft dat namelijk allemaal gefilmd en gebruikt als promotie”, zegt Paul Verhoeven. “Niemand van ons had ooit gedacht dat de ophef rondom Benedetta zo groot zou worden.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.