Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 12 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Groot schandaal hangt als zwaard van Damocles boven Tom Cruise

Tom Cruise is al decennia lang een ingrediënt voor filmsucces. Zo was Top Gun: Maverick in 2022 na Avatar: The Way of Water de film die het meeste geld in het laatje bracht. Maar hoe lang Hollywood de kleine acteur nog pruimt, is de vraag. Er hangt een schandaal boven zijn hoofd als het zwaard van Damocles.

Tot nu toe was het eigenlijk allemaal rise and shine. Er waren wel wat controversiële momenten in zijn carrière, maar die gingen niet veel verder dan springen op de bank van Oprah Winfrey.

‘Mensen zullen geschokt zijn’

Documentairemaker Alex Gibney zegt in gesprek met Rolling Stone dat hij heftige verhalen heeft over Tom Cruise. “Als iemand die ooit ‘on the record’ wil vertellen, zullen mensen geschokt zijn. Maar tot nu toe is het nog niet gelukt om iemand voor de camera te krijgen.”

Tom Cruise is al jaren lid van de beruchte Scientology-kerk, waar Gibney in 2015 de documentaire Going Clear over maakte. Ook de Top Gun-acteur kwam daarin voor. Hij zou het onder dwang van de kerk hebben uitgemaakt met Nicole Kidman, omdat haar vader psycholoog was. Psychologie is verboden bij Scientology, omdat het hun leer tegenspreekt. Maar volgens de filmmaker gaan de heftige verhalen veel verder dan dit.

‘Verbaast me dat Tom Cruise nog steeds populair is’

“Het verbaast me eigenlijk dat Tom Cruise het nog steeds zo goed doet in Hollywood”, zegt Gibney erover. “Ik denk dat hij wel een stapje terug heeft gedaan bij Scientology, hij is niet meer de ambassadeur die hij eerst was. Het ‘ster zijn’ is namelijk superbelangrijk voor hem.”

Gibney won in 2008 de Oscar voor beste documentaire met Taxi to the Dark Side, die gaat over een taxi-chauffeur die wordt aangezien voor een Taliban-aanhanger, met alle gevolgen van dien. Zijn nieuwste docu-serie over de Duitse tennisser Boris Becker is net uit, maar hij is alweer bezig aan zijn volgende project: een documentaire over Elon Musk. “Het is nog te vroeg om te zeggen waar die film precies over zal gaan. Maar hij is een intrigerend persoon”, zegt hij daarover. Details over de heftige verhalen Tom Cruise volgen wellicht snel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.