Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 20 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

De grote vraag: kunnen we deze week schaatsen op natuurijs?

Weet je nog, toen heel Nederland weer even één was, op het ijs? Het zou toch een verdomde opsteker zijn als we deze winter ook weer kunnen schaatsen op natuurijs, en richting kerst zouden we daar zomaar eens een klein voorproefje van kunnen krijgen. Het gaat drie nachten op rij vriezen, dus worden Nederlanders alweer gezond gek hun hoofd.

De kans dat we de komende dagen kunnen schaatsen is op de meeste plekken klein, vertelt een meteoroloog van Weer.nl weten. Wel is de kans op ijsdagen, aannemelijk, vooral komende woensdag. Dit zijn dagen waarop de temperatuur niet boven de nul graden komt.

‘Misschien op sommige plekken schaatsen’

“Echt grootschalig natuurijs wordt lastig”, concludeert de meteoroloog op basis van zijn data. Maar op sommige plekken zouden we, stel het is twee dagen flink koud, kunnen schaatsen. “Het ligt eraan wat voor water het is. Maar bijvoorbeeld in een ondergelopen weilandje zou het best kunnen. Ook omdat het overdag nauwelijks boven de nul graden komt.” De kans dat het wel kan, is groter in het noordoosten, waar het in de regel kouder is.

“We krijgen twee aardig koude nachten, misschien zelfs wel drie”, vervolgt ze. “Dan moet je denken aan misschien wel min drie tot min zes graden op sommige plekken.” Dinsdag is het naar verwachting in het noordoosten een ijsdag, woensdag in de meeste gebieden van het land, vooral landinwaarts. In elk geval donderdag en vrijdag worden geen ijsdagen meer, is de verwachting. Hoe dan ook genoeg aanleiding voor fanatici om de schaatsen vast uit het vet te halen.

Natuurijs in februari 2021

Tien maanden geleden kon Nederland na jaren weer eens volop genieten van natuurijs. Half Nederland kocht schaatsen, en Mark Tuitert ontpopte zich tot de schaatsinspirator des Vaderlands. Blik hier nog een keer terug naar dat fantastische weekend.

Hoe het bij eventueel natuurijs zit met de coronamaatregelen, is ons niet bekend. Lees de richtlijnen op de website van de Rijksoverheid, waar schaatsen overigens niet tussenstaat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.