Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 15 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Grootste bedrijf ter wereld maakt dubbel zoveel winst als Apple

Racefanaten herkennen het logo van de Formule 1-sponsor ongetwijfeld. Saudi Aramco is het grootste bedrijf ter wereld qua verdiensten. En de oliereus pakte in 2022 zelfs meer dan het dubbele van de winst die Apple in de kas kreeg.

In de globale top 2000 van grootste multinationals, bevinden zich 25 Nederlandse bedrijven. Maar deze ondernemingen van eigen bodem komen niet aan de hielen van Apple, laat staan van Saudi Aramco.

Saudi Aramco dubbel zoveel winst als Apple

Als we de grootste bedrijven ter wereld erbij nemen op basis van winst, heeft Saudi Aramco met verre voorsprong het meeste geld verdiend. In 2019 ging de oliereus de beurs op. Het is nog steeds de meest succesvolle IPO aller tijden.

In de tabel hieronder zie je de top 10 meest winstgevende bedrijven uit 2022 met daarbij hoeveel geld er vorig jaar verdiend werd, aan de hand van gegevens van Companies Market Cap. Manners heeft zelf de omrekening gemaakt van dollar naar euro op basis van de huidige wisselkoers.

Bedrijf Winst 2022
Saudi Aramco € 243,52 miljard
Apple € 105,27 miljard
Berkshire Hathaway € 104,05 miljard
Petrobas € 90,84 miljard
Microsoft € 87,52 miljard
Alphabet (Google) € 72,56 miljard
Gazprom € 70,68 miljard
JPMorgan Chase € 58,50 miljard
Exxon Mobil € 56,18 miljard
ICBC € 54,24 miljard

Formule 1-sponsor ook indirecte geldschieter 9/11

De Saudi Arabian American Oil Company werd in 1933 opgericht door de Standard Oil Company of California dat tegenwoordig bekend staat als Chevron. De Saudische regering verleende begin vorige eeuw toestemming aan Amerikaanse bedrijven om olie te zoeken en te exploiteren, in ruil voor een deel van de opbrengsten. In de waargebeurde film All the Money in the World met Mark Wahlberg zie je deels hoe dit tot stand kwam.

Inmiddels is het bedrijf vrijwel volledig in handen van de Saudische staat. Maar Osama Bin Laden had er voordien al onrechtstreeks zijn fortuin aan verdiend. Het constructiebedrijf van zijn vader Sjeik Mohammed bin Awad bin Laden werd destijds door Aramco ingeschakeld om alle Amerikaanse basissen en infrastructuur in Saudi-Arabië te bouwen. De Saudi Bin Laden Group werd daarop het grootste bouwbedrijf van het land, en bin Laden senior de rijkste Saudi die niet uit de royale familie kwam.

In 1967 stierf hij op 59-jarige leeftijd na een vliegtuigcrash. Hij liet 54 (!) kinderen achter waaronder Osama Bin Laden, die met zijn erfenis de aanslagen van 9/11 sponsorde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.