Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 8 feb 2024
Leestijd: 1 minuut

Dit verdien je als rechter of raadsheer in Nederland sinds 2024

Het salaris van een rechter of raadsheer in Nederland is begin 2024 weer iets omhoog gegaan. Het vak staat onder druk, dus dat is ook wel terecht. Maar wat verdien je aan de top van de rechterlijke macht?

Rechter ben je overigens niet zomaar. Je moet minimaal twee tot zes jaar ervaring hebben als jurist. Dan kun je meedoen aan de selectieprocedure voor rechter in opleiding (rio). Je volgt daarna een volledige opleiding, die vier jaar duurt. Zeer ervaren advocaten kunnen dit in uitzonderlijke gevallen versneld doen. Dan zijn er nog voorwaarden om het vak überhaupt uit te mogen oefenen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een rechter en raadsheer, zowel in functie als salaris. Raadsheren hebben meer ervaring en oordelen alleen over zaken die voor het gerechtshof en de Hoge Raad komen.

Het salaris van een rechter of raadsheer in 2024

Vorig jaar rond deze tijd dreigden rechters in Nederland te staken. Dit vanwege onder meer de toegenomen werkdruk. Ook zou het salaris van een rechter en raadsheer zijn achtergebleven bij de inflatie. Manners zocht destijds uit wat het salaris was dat de heren en dames binnen de rechterlijke macht te laag vonden.

Van een staking is het niet gekomen. In het CAO van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVVR) is te lezen dat in april 2023 de salarisbedragen met 3 procent zijn gestegen. Sinds 1 januari 2024 is er nog eens 1,5 procent bovenop het salaris gekomen. Komen we uit op de onderstaande salaristabel. Het uiteindelijke inkomen is afhankelijk van leeftijd en ervaring.

Functie Minimum Salaris Maximum salaris
Rechter in opleiding € 2.952 € 6.151
Junior Rechter € 5.892 € 8.150
Senior Rechter € 8.150 € 8.984
Junior Raadsheer € 8.150 € 8.984
Senior Raadsheer € 8.150 € 9.627

Te lange weg naar de top? Check ook de bestbetaalde banen waarvoor je geen diploma nodig hebt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.