Jana Witteman
Jana Witteman Banen & Salaris 25 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdien je als orthodontist na 10 jaar studeren

Voor wie ooit aan de beugel moet of moest, weet dat de facturen na een bezoek aan de orthodontist geen pretje zijn. Maar wat houdt de vakman of -vrouw, die 10 jaar moest studeren, daar zelf aan over? Dit salaris verdien je gemiddeld als orthodontist in Nederland.

Niet iedereen wordt geboren met een stralend, recht gebit. Maar met een beugel – in alle soorten en maten – valt er tegenwoordig heel veel recht te trekken, letterlijk. Lees hier hoe je orthodontist wordt en welke financiële beloning je na 10 jaar studeren te wachten staat.

10 jaar studeren, maar dan ben je ook wat

Als orthodontist ben je expert op het gebied van de stand van het gebit. Want vaker dan eens gebeurt het dat een kind wordt geboren met scheve tanden, of dat er bijvoorbeeld na een ongeluk van alles gecorrigeerd moet worden in het gebit.

Klinkt dat als een droombaan? Dan moet je eerst flink studieboeken induiken, want orthodontist word je (gelukkig) niet zomaar. Eerst moet je de universitaire tandartsenopleiding afronden. Voor die studie staat al 6 jaar genoteerd; 3 jaar voor de bachelor en 3 jaar voor de master. Daarna kun je je specialiseren tot orthodontist door nog een 4-jarige universitaire studie te volgen. Die studie wordt op drie plaatsen in Nederland gegeven en per jaar is er plek voor zo’n 10 tandartsen in de specialisme-opleiding.

Het salaris van een orthodontist in Nederland

Maar wat levert 10 jaar studeren nu op in de praktijk? Het aantal jaar ervaring speelt – zoals bij veel beroepen – een rol bij de bepaling van het salaris. Rovidam is en speciale vacaturebank voor mondzorgpersoneel, waaronder ook de orthodontie valt.

Volgens Rovidam ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een orthodontist met een 40-uur durende werkweek en een eigen praktijk tussen de 10.000 en 11.666 euro er maand. Daarmee ligt het uurtarief op zo’n 62 euro per uur en komt het jaarsalaris daarmee uit op een bedrag van 140.000 euro bruto. Meer dan een Tweede Kamer-lid.

Riant startsalaris als net afgestuurde beugeltandarts

Na 10 jaar studeren is het ook wel eens klaar met het studentenleven. En er zijn maar weinig banen waarbij het startsalaris van een net afgestudeerde zo hoog is.

Het salaris van een beginnende orthodontist ligt volgens de vacaturebank voor mondzorg rond de 9.900 euro per maand. De Nationale Beroepengids vermeldt een gemiddeld salaris van 10.833 euro per maand. In de praktijk is het salaris vooral afhankelijk van hoeveel patiënten een praktijk heeft en hoeveel behandelingen er worden uitgevoerd. De genoemde bedragen zijn dus een indicatie, de praktijk kan afwijken.

Check hier het gemiddelde gemiddelde uurloon van een hoog opgeleide zzp’er in Nederland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.