Alrik de Jong
Alrik de Jong Banen & Salaris 23 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Salaris in horeca wéér omhoog ‘en de consument betaalt’

Terwijl het salaris in de horeca fors is gestegen, zijn ook de prijzen in 2024 nog maar eens fors omhoog gegaan in hotels, restaurants en cafés. Een kopje koffie voor 5 euro is geen uitzondering meer, en dan gaat het minimumloon in juli 2024 wéér omhoog.

We laten het woord aan Sjuk Akkerman, sectorspecialist Services & Leisure bij ING Sector Banking. “De prijs moet dan wel in verhouding blijven met de porties.”

‘Hogere prijzen door salaris en schulden onvermijdelijk’

“Hogere prijzen in de horeca zijn ook dit jaar onvermijdelijk. In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS.

De horeca zal ook dit jaar de hogere kosten deels moeten doorberekenen aan de gast om marge over te houden. De personeelskosten zijn bijvoorbeeld gestegen door de recente verhoging van het minimum salaris begin 2024. Daarnaast hebben horecaondernemers geld nodig om te kunnen investeren in het up-to-date houden van hun zaak en om de coronabelastingschulden af te lossen. En uiteraard ook om zichzelf van een inkomen te voorzien.”

‘Minder winst in horeca door sterke concurrentie’

“De winstgevendheid van restaurants en cafés staat al langere tijd onder druk. Dit is te wijten aan de sterke concurrentie in de afgelopen jaren. Zo is het aantal horecazaken fors gegroeid. Ook de verplichte sluitingen tijdens de coronapandemie hebben de winstgevendheid onder druk gezet.

Horecaondernemers kunnen de kostenstijgingen beperken door kritisch naar alle kosten te kijken. Zo kan bijvoorbeeld worden bespaard door (nog) scherper in te kopen, minder voedsel te verspillen en kleinere porties te serveren. De prijs moet dan wel in verhouding zijn met de porties, anders bestaat het risico dat de gast wegblijft.”

Sjuk Akkerman ing
Sjuk Akkerman (Afbeelding: ING)

Sjuk Akkerman is een deelnemer van de dienst ANP Expert Support.

Minimumloon in Nederland vanaf 1 juli 2024

Nog even over dat salaris in de horeca. Dat is gebaseerd op het minimumloon, dat na de forse stijging in januari ook weer omhoog gaat vanaf 1 juli 2024. Vanaf 21 jaar gaat het minimumuurloon van 13,27 euro naar 13,68 euro. Ook voor jongeren gaat het omhoog. Lees hier alles over het minumumloon vanaf 1 juli 2024.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.