Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 7 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit verdiende Apple-CEO Tim Cook in 2020 (bovenop zijn salaris)

In februari houdt Apple z’n jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Daarvoor heeft het bedrijf een document opgesteld waarin onder andere duidelijk wordt hoe de Raad van Bestuur er volgend jaar uitziet en hoeveel de topmensen binnen het bedrijf verdienen. Goed nieuws voor nieuwsgierige mensen. In dit document wordt namelijk precies vertelt wat het salaris van Tim Cook was in 2020 en hoeveel hij vorig jaar in totaal heeft verdiend.

Hoe hoog is het salaris van Apple-baas Tim Cook in 2020 geweest? En wat betekent dat voor zijn vermogen?

Het salaris van Tim Cook

Tim Cook’s salaris bestaat uit drie onderdelen: zijn basissalaris, eventuele bonussen die hij krijgt bij goede prestaties van het bedrijf en ‘overige compensatie’. Daarbij kun je denken aan vakantiegeld, een levensverzekering en pensioen. Deze miljoenen verdiende hij in 2020:

  • Basissalaris: 3 miljoen dollar
  • Bonussen: 10,7 miljoen dollar
  • Overige compensatie: 1 miljoen dollar

In totaal kreeg Cook 14,8 miljoen dollar (ongeveer 12,1 miljoen euro) van Apple op zijn bankrekening gestort. De Apple-CEO heeft een flink basissalaris van 3 miljoen dollar. Ter vergelijking: Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, krijgt ‘maar’ een bescheiden salaris van 80.000 dollar per maand.

Bij die 14,8 miljoen dollar bleef het overigens niet vorig jaar. Wie vaker nieuwsgierig is naar hoeveel de grote bazen van succesvolle bedrijven verdienen, zal weten dat CEO’s vaak het meest verdienen door de aandelen die ze hebben binnen het bedrijf. Bij die 14,8 miljoen dollar is dit nog niet meegerekend bij Tim Cook. Zo kreeg hij in september een aandelenpakket ter waarde van 100 miljoen dollar om te zorgen dat hij sowieso tot 2025 aanblijft als CEO. Dit is dus bovenop de aandelen die hij al had.

Vermogen van Tim Cook

Het was een goed jaar voor de Apple-CEO wat betreft zijn vermogen. Omdat de koers van Apple dit jaar een nieuwe all time high bereikte, berekende Bloomberg dat hij in augustus al voor het eerst de status van miljardair had bereikt. En daar zat het aandelenpakket van 100 miljoen dollar dus nog niet eens bij.

1 miljard dollar is natuurlijk een absurd hoog bedrag, maar nog niets in vergelijking met de obscene getallen die andere CEO’s van succesvolle bedrijven verdienen. Als we Jeff Bezos er nog eens bijnemen – ja, die met het schamele salaris van 80.000 euro per maand inderdaad – zie je dat hij inmiddels 184 miljard op zijn naam heeft staan.

Als je het zo bekijkt, heeft Tim Cook dan nog een lange weg te gaan. Toch is het bijzonder dat hij nu ook bij de miljardairsclub hoort. Hij heeft Apple niet opgericht en het is zeldzaam dat een CEO die níet de founder is het tot miljardair weet te schoppen. Overigens is Tim Cook niet de enige Apple-medewerker die prima verdient. Ook zijn collega’s hebben niets te klagen. Hoeveel zij verdienen, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.