Pim Jansen
Pim Jansen Rijk en Beroemd 31 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Russisch superjacht ontvlucht bijna Barcelona met ‘KGB-plan’

Het Russische superjacht Motor Yacht Valerie is Barcelona proberen te ontvluchten met een ‘oud KGB-plan’. Voelt aan als een goedkoop filmscript met bad guys uit Rusland, maar het is toch echt een greep uit de waarheid.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne eerder dit jaar zijn Russische superjachten verspreid over de wereld in beslag genomen of ‘bevroren’. Dit als onderdeel van de sancties tegen president Poetin en rijke zakenlieden die hem steunen. Een daarvan is dit superjacht, met een geschatte waarde van ongeveer 100 miljoen euro.

Russisch superjacht ontsnapt bijna uit Barcelona

Volgens SuperYachtNews is het Russische superjacht eigendom van Sergey Chemezov, een voormalig KGB-agent die nauwe banden met Poetin heeft. Na de naam veranderd te hebben van Motor Yacht Valerie in Meridian A probeerde het schip toestemming te krijgen om te vertrekken.

Volgens verschillende bronnen werd aanvankelijk toestemming verleend, voordat de autoriteiten in Barcelona beseften dat ze verkeerd zaten. Een paar minuten voor vertrek gingen de autoriteiten aan boord om het vertrek van het Russische superjacht stop te zetten.

‘Oud KGB-plan’

SuperYachtNews meldt dat de eigenaar en zijn kring eerder een vergelijkbaar plan probeerden uit te voeren toen ze nog bij de Russische geheime dienst zaten. Ook dat mislukte volgens de nieuwswebsite. “Het lijkt alsof ze het idee van een oud KGB-plan hebben gekregen.”

russisch superjacht, jacht, barcelona, kgb plan, sancties, rusland, haven
(Afbeelding: Lürssen)

Het 85 meter lange Russische superjacht ligt naar verluidt inmiddels weer op zijn plek in Barcelona. Wat er met de eigenaar en medeplichtigen is gebeurd, is niet bekend. En even los van de voormalig KGB-agent: het enorme schip is een parel van een jacht, dat dan weer wel. Bekijk op de website van de Duitse scheepsbouwer Lürssen meer foto’s en specificaties.

Werken op een jacht

Een superjacht bezitten is één ding, maar je kunt er natuurlijk ook op werken. En dan verzamel je een tas vol ongeloofwaardige verhalen die toch echt waar gebeurd zijn. Lees hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.