Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 20 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Google HR-manager onthult CV-fout die baankans om zeep helpt

Heb je genoeg werkervaring en de juiste opleiding, maar word je nooit uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Een voormalige recruiter van Google geeft niet alleen tips voor een goed CV, maar vertelt ook wat er vooral niet op mag. “Altijd een rode vlag.”

De Amerikaanse Nolan Church werkte eerst drie jaar als recruiter voor Google alvorens bij twee andere grote bedrijven als hoofd van HR aan de slag te gaan. Na het vergaren van deze expertise, vond Church de tijd rijp om zijn vleugels uit te slaan.

Inmiddels wordt zijn headhuntersbedrijf Continuum door heel Silicon Valley ingeschakeld om vacatures voor het hoger management in te vullen. Met andere woorden zijn er weinig mensen geschikter dan Nolan Church om enkele tips te verschaffen voor een aantrekkelijk CV. Want blijkbaar maken sollicitanten steevast dezelfde fout. “Nul kans om door te gaan naar de volgende ronde.”

Rode vlaggen en tips voor je CV

“Wanneer mensen hun vorige werkzaamheden beschrijven, vinden ze het vaak moeilijk om beknopt te zijn,” vertelt Church aan CNBC. “Onder elke functietitel zou een reeks opsommingstekens van één regel moeten staan. In plaats daarvan schrijven mensen drie tot vier zinnen per opsommingsteken.”

Een doorn in het oog van veel recruiters die je CV vervolgens meteen op de brandstapel gooien. “Wanneer ik eindeloze stromen tekst tegenkom met veel woorden maar weinig inhoud, is de kans nihil dat je verder komt”, zegt hij.

Te veel tekst op je CV is volgens de voormalige Google-recruiter namelijk altijd een rode vlag. Ook voor toekomstige prestaties op de werkvloer. “Als je niet in het kort kunt beschrijven wat je in je carrière hebt gedaan, dan is er gewoon geen manier om ook beknopt te kunnen schrijven op de werkplek.”

Gebruik ChatGPT, aldus de voormalig Google HR-manager

Volgens Church is beknopt schrijven een belangrijke indicator van communicatieve vaardigheden die onontbeerlijk zijn op de moderne werkvloer. Gelukkig bestaan er tegenwoordig tal van manieren om je daarin te verbeteren, zonder dat het veel moeite kost. En dat brengt ons bij de volgende tip voor een goed CV. “Gebruik tools als ChatGPT of Grammarly om je teksten op te schonen, om je te helpen met interpunctie en grammatica, maar ook met beknoptheid”, raadt de topman van Continuum aan.

En schroom niet om je CV door meerdere mensen te laten nalezen alvorens het naar bedrijven te sturen. Een extra paar ervaren ogen kunnen nooit kwaad. “Ik geloof echt dat minstens vijf tot tien mensen feedback moeten geven op je CV”, vindt Nolan Church. “Benader mensen in je netwerk die het goed hebben gedaan in hun carrière en vraag of ze ernaar willen kijken.”

Maar de belangrijkste tip voor een aantrekkelijk CV is en blijft beknoptheid. “Mijn gouden raad is om een CV te optimaliseren voor een kijktijd van maximaal 10 seconden.” Geen idee waar je naartoe wilt met je carrière? Gebruik deze tips voor je CV om te solliciteren op een van de meest gevraagde beroepen in Nederland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.