Felix Decavel
Felix Decavel Sport 12 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

De rijkste atleet ooit ken je niet en zet Michael Jordan in schaduw

De naam Gaius Appuleius Diocles doet weinig belletjes rinkelen. Nochtans katapuldeerden zijn astronomische verdiensten hem tot rijkste atleet uit de geschiedenis der mensheid. Tweeduizend jaar en minstens evenveel Saudische transferaanbiedingen later, staat het record nog steeds overeind. Zelfs Michael Jordan staat in de schaduw.

Hoewel Max Verstappen bij de bestbetaalde sporters onder de 25 jaar oud wordt gerekend, zal de wereldkampioen nog tientallen jaren moeten winnen, wil hij aan de enkels van Gaius Appuleius Diocles komen. Maar daar stopt de vergelijking tussen beide atleten niet. Want ook de Romein was een begenadigd beheerser van de meest onstuimige pk’s.

De rijkste atleet ooit

Italiaan, Portugees of Spanjaard; in die tijd was het één pot nat. Gaius Appuleius Diocles werd geboren in 104 na Christus in de Romeinse provincie Hispania Lusitania, ofwel het hedendaagse Portugal inclusief een stukje Extremadura in Spanje. Destijds werden daar de beste paarden op aarde gekweekt.

In plaats van zijn vaders voetstappen te betreden als handelaar, koos Diocles voor een carrière in het wagenrennen; veruit de populairste sport in het Romeinse rijk. En zijn talent voor paardenraces viel meteen op in de provincie. Op amper achttienjarige leeftijd maakte hij al zijn debuut op het Circus Maximus, in het grote Rome. Nu schiet nog weinig over van het stadion, maar toen pasten er zo’n 150.000 toeschouwers in.

Circus Maximus, rijkste atleet ooit, in de geschiedenis, Gaius Appuleius Diocles
Het Circus Maximus vandaag (Afbeelding: Wikimedia)

En dat moest ook. Bijna iedereen in Rome was diehard fan van √©√©n van de vier clubs ‚Äď genaamd factiones‚Äď in het wagenrennen; Groen, Rood, Wit of Blauw. Ook de Romeinse keizer maakte zijn supporterschap vaak bekend om sympathie te ronselen (of te verliezen).

Gaius Appuleius Diocles leerde eerst twee jaar lang bij de Witte de kneepjes van het vak om vervolgens op zijn twintigste te transfereren naar de Groene. Helaas kwam zijn loopbaan daar niet van de grond vanwege een zware blessure. Nog veel meer dan de Formule 1 in de jaren zestig, was wagenrennen in het Romeinse rijk zo goed als een doodswens.

Toch kwam hij er opnieuw bovenop. Nadien verdedigde Gaius Appuleius Diocles vijftien jaar lang succesvol de kleuren van het Rode team. Daar behaalde hij zijn grootste overwinningen tot hij op 42-jarige leeftijd met pensioen ging. Maar niet voor zijn astronomische verdiensten hem katapulteerde tot rijkste atleet ooit in de geschiedenis.

Gaius Appuleius Diocles: man van 14 miljard euro

Hoe we dit allemaal weten? Ter ere van zijn illustere carri√®re in het wagenrennen werd in 146 na Christus een monument opgetrokken in Rome die de tand des tijds heeft overleefd. De inscriptie noemt Gaius Appuleius Diocles¬† als ‚Äúkampioen van alle wagenmenners‚ÄĚ en staaft dit met enkele Merckxiaanse cijfers.

rijkste atleet ooit, in de geschiedenis, Gaius Appuleius Diocles
Moza√Įek van een wagenmenner voor het Rode Team, 3e Eeuw na Christus (Afbeelding: Wikimedia)
Gaius Apuleius Diocles rijkste atleet ooit
(Afbeelding: Wikimedia)

Van de 4.257 races waaraan hij deelnam, won hij er 1.463. En in meer dan 800 van die wedstrijden kwam hij als tweede over de meet. In totaal verdiende de sporter over zijn gehele carri√®re 35.863.120 sesterti√ęn aan prijzengeld, de Romeinse valuta. Destijds kon je met dit bedrag de gehele bevolking van Rome een jaar lang van graan voorzien.

En Michael Jordan dan?

Berekend aan de hand van het gewicht van deze munten in goud, zou dit overeenkomen met een hedendaags vermogen van 14 miljard euro. Daarmee is Gaius Appuleius Diocles veruit de rijkste atleet ooit. Hij verdiende vier keer meer met zijn sport dan Michael Jordan met basketbal.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.