Felix Decavel
Felix Decavel Human Interest 2 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Rihanna verdient niets met haar Super Bowl Halftime Show, hoe zit dat?

Al zijn de finalisten van de Super Bowl inmiddels bekend, kijken we in onze contreien eerder uit naar de Halftime-show. Zeker nu Rihanna de honneurs van deze 57ste editie waarneemt. Maar waarom krijgt de popkoningin eigenlijk geen rooie cent van de NFL?

In de nacht van 12 op 13 februari vliegen de Philadelphia Eagles en de Kansas City Chiefs elkaar in de haren om de felbegeerde Super Bowl-trofee. En onder artiesten wordt er bijna even hard gestreden om een duur plaatsje tijdens de Halftime Show te bemachtigen. Vorig jaar mochten onder anderen Dr. Dre, Eminem en Snoop Dogg hun muzikale kunstje vertonen op het grootste toneel van Amerika.

Maar nu krijgen we slechts één naam als een klok voor de kiezen (gastoptredens daargelaten). Rihanna deelt dan ook met niemand de roem die komt kijken bij een Super Bowl-optreden. En al zeker aangezien RiRi sinds haar moederschap bijna niet meer optreedt, of nieuwe muziek maakt. Aan het geld kan de halve comeback in ieder geval niet liggen. Geen enkele artiest die tijdens de Super Bowl Half Time Show voor vermaak zorgt, krijgt namelijk een rooie dollarcent van de American Football-competitie. Al let de NFL maar beter op.

Waarom worden muzikanten niet gewoon voor hun diensten betaald? Tenslotte is het een van de meest bekeken evenementen wereldwijd, jaar in, jaar uit.

NFL betaalt artiesten niet voor de Super Bowl Halftime Show

Eigenlijk zijn er twee redenen die aan de oorzaak liggen van de gratis arbeid. Ten eerste zouden de kosten voor de productie van het Super Bowl Halftime-spektakel, zelfs voor de rijkste sportcompetitie op aarde, onwerkelijk astronomisch zijn.

Voor de slechts 13 minuten durende show betaalde de NFL vorig jaar maar liefst 13 miljoen dollar. Sterker nog, Dr. Dre voegde daar 7 miljoen aan toe van zijn eigen goed gevulde bankrekening. Ook The Weekend gaf in 2021 miljoenen van zijn eigen vermogen uit om de rustpauze extravaganter te maken. Om het in perspectief te plaatsen: het gemiddelde salaris van een NFL-speler is 2,1 miljoen dollar per jaar. Dan wordt dat kwartiertje plaspauze plots wel heel erg duur.

Bovendien ontvangen de artiesten van de Super Bowl Halftime Show dan wel geen rechtstreeks salaris, wees er maar zeker van dat ze desondanks met grote ogen hun online banking-app zullen raadplegen. Volgens Esquire zag Justin Timberlake op dezelfde dag als zijn optreden in 2018 een stijging van 538 procent in de verkoop van zijn muziek. En in het geval van Lady Gaga een jaar eerder, ging het zelfs over een stijging van 1000 (!) procent. En dan hebben we het nog niet eens over deze streaker gehad.

Mocht Rihanna echt twijfelen over een comeback, dan is de Super Bowl Halftime Show natuurlijk een uitgelezen kans om zich opnieuw in de kijker te werpen van het grote publiek, alvorens een nieuw album aan te kondigen. We zijn benieuwd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.