Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 1 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat moet Qatar met die megafabriek voor blauwe ammoniak?

In Qatar ligt het geld onder de grond, maar er komt een keer een einde aan olie. Dus zet het land net als andere oliestaten in op alternatieve energiebronnen. Er wordt op dit moment een megafabriek gebouwd voor blauwe ammoniak.

Een nieuw bouwproject staat in de steigers in Qatar. Een groep ingevlogen buitenlanders gaat er onder de bekende omstandigheden beginnen aan de bouw van een de grootste fabriek in zijn soort. De hamvraag: wat heb je aan blauwe ammoniak?

Blauwe ammoniak als alternatief voor waterstof

Qatar heeft deze week onthuld dat’s werelds grootste fabriek voor blauwe ammoniak gebouwd gaat worden. Dat is een van de nieuwere brandstoffen en wordt gezien als schonere energiebron. Met de bouw van de fabriek is omgerekend zo’n 1,2 miljard euro gemoeid. De installatie moet in 2026 gereed zijn.

De sterk ruikende chemische stof wordt door gas producerende landen als Qatar bestempeld als een alternatief voor waterstof. Door het hoge waterstofgehalte kan het ook worden gebruikt om de chemische stof op te slaan of te vervoeren. Ammoniak maakt al een groot deel uit van de wereldwijde meststoffenindustrie. CO2 wordt afgevangen en opgeslagen als onderdeel van de productie van blauwe ammoniak.

Qatar Energy

“We zien een toenemende belangstelling voor het gebruik van ammoniak als brandstof, gedreven door de noodzaak om de CO2-uitstoot in het energie-ecosysteem te verminderen”, aldus minister van Energie Saad al-Kaabi, die tevens de baas van staatsbedrijf Qatar Energy is. “Potentiële klanten hebben hun behoefte geuit aan koolstofarme brandstoffen, waaronder blauwe ammoniak. En wij hebben op een pragmatische en zinvolle manier en op schaal gereageerd.”

Qatar Energy maakt momenteel enorme winsten met vloeibaar gemaakt aardgas. Volgens de onderneming moet de fabriek 1,2 miljoen ton blauwe ammoniak per jaar kunnen produceren. Daarmee zou het dus de grootste faciliteit op dat vlak ter wereld zijn.

qatar, fabriek, megafabriek, blauwe ammoniak, waterstof, Saad al-Kaabi, minister energy
Energieminister Saad al-Kaabi (Afbeelding: Getty)

Check ook The Mirror in Saudi-Arabië, een project dat de piramides van Egypte in de schaduw moet zetten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.