Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 13 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

5 praktische beroepen met baangarantie én een hoog salaris

Er is een groot tekort aan praktische beroepen, die een veel lagere status hebben dan ze verdienen. Niet voor niets is de overheid het imago van MBO-opleidingen aan het krikken. Geheel terecht. Een paar mooie banen op een rij met een goed salaris.

Zo kunnen we in deze tijd niet zonder technici met een praktisch beroep, veelal afkomstig van het MBO. Leuk die zonnepanelen voor een beter klimaat, maar wie monteert ze? Hopelijk gaan we snel af van de termen ‘hoog opgeleid’ en ‘laag opgeleid’. Een betere duiding qua verschil is ‘praktisch’ en ‘theoretisch’ opgeleid. Onder de laatstgenoemde categorie verdienen veel mensen hun geld met luchtfietsen, waar we onszelf deels ook toe rekenen. Maar je moet wat, met twee linkerhanden. In de werktuigbouw of elektrotechniek moet je écht iets kunnen.

Praktische MBO-beroepen met veel salaris

We baseren de top 5 op cijfers (bron 1, bron 2) van het UWV, die onlangs lieten zien wat de MBO-opleidingen zijn met het hoogste startsalaris. De indicaties zijn brutosalarissen per jaar, inclusief vakantiegeld.

1. Beroepen binnen de procestechniek

Als je een MBO-opleiding binnen de procestechniek afrondt, heb je een gemiddeld startsalaris van 56.500 euro. Uiteraard verschilt dat per beroep. Bekijk hier de meest voorkomende beroepen in deze sector, waarin het gemiddelde salaris na tien jaar 77.700 euro is.

2. Beroepen binnen de ICT

Typische MBO-beroepen binnen de ICT zijn app-ontwikkelaar, ICT-beheerder, webdeveloper, systeemanalist en gamedeveloper. In deze sector heb je een gemiddeld startsalaris van 39.300 euro, maar je groeit snel. Na tien jaar ligt het gemiddelde salaris op 67.400 euro.

3. Beroepen binnen de elektro- en installatietechniek

Niet alleen een hoog startsalaris, maar ook een groot tekort. Dus baanzekerheid en een goed salaris. Denk aan zonnepaneelinstallateur, plaatbewerker in de vliegtuigtechniek, eerste monteur elektrotechnische systemen en nog veel meer interessante MBO-beroepen. Het gemiddelde startsalaris binnen deze sector ligt op 47.100 euro en na tien jaar verdienen mensen met een MBO-opleiding binnen deze sector gemiddeld 61.900 euro.

4. Beroepen in de werktuigbouwkunde

Van scheepswerktuigkundige tot vliegtuigbouwer, via het MBO maak je kans op veel prachtige praktische beroepen binnen de werktuigbouwkunde (overzicht) met een goed salaris. Het gemiddelde startsalaris in deze sector is 43.000 euro, en na tien jaar ligt het gemiddelde op 53.000 euro.

5. Verpleegkundige

Als verpleegkundige verdien je tussen de 2.112 euro en 2.868 euro bruto per maand. Na een dienstverband van vijf jaar bedraagt het salaris tussen de 2.616 en 3.641 euro per maand bij een werkweek van 38 uur. Je hebt baanzekerheid en heel veel mogelijkheden tot specialisaties, die het inkomen verder omhoog kunnen trekken.

Check hier de volledige top 10 meest kansrijke opleidingen binnen het MBO.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.