Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 30 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Peter R. de Vries in nieuwe docu-serie over Marianne Vaatstra

Het was een zaak die compleet vastgelopen leek. Maar na een DNA-onderzoek dreef de moordenaar van Marianne Vaatstra dertien jaar na zijn gruweldaad dan eindelijk naar boven. Ook in deze zaak had Peter R. de Vries een grote rol. Nu komt er een docu-serie op de streamingdienst Discovery+.

Na zijn dood werd pas écht duidelijk wat Peter R. de Vries allemaal overhad voor gerechtigheid. En hoe hij zich inzette voor nabestaanden. Een van de zaken die hem zo lang hebben beziggehouden, is deze lustmoord in Friesland.

Nieuwe docu-serie met Peter R. de Vries

Peter R. de Vries blijkt kort voor zijn dood meegewerkt te hebben aan de nieuwe documentaire over de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999. De vierdelige docu-serie is vanaf vrijdag 17 september wekelijks te streamen op Discovery+.

Het lichaam van de verkrachte en vermoorde Marianne werd op 1 mei 1999 aangetroffen. De dader werd uiteindelijk pas dertien jaar later gevonden. Peter R. Vries was jarenlang nauw betrokken bij het onderzoek naar de moord en bij de familie Vaatstra.

De Moord op Marianne Vaatstra

De makers van de serie De Moord op Marianne Vaatstra spraken afgelopen juni nog met de misdaadverslaggever, die op 15 juli overleed nadat hij negen dagen daarvoor werd neergeschoten. Peter R. de Vries sprak onder meer over hoe hij betrokken is geraakt bij het onderzoek. En hoe hij samen met haar familie probeerde de waarheid boven tafel te krijgen.

DNA-verwantschapsonderzoek

Zo zorgde hun strijd er voor dat er een wetswijziging kwam waardoor een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek kon worden gedaan. Op die manier is de dader gevonden en kan sindsdien ook in andere moordzaken gebruik worden gemaakt van dergelijk onderzoek. Naast Peter R. de Vries komen ook andere betrokkenen aan het woord. Zo praat Aafie Kloosterman, de beste vriendin van Marianne Vaatstra, voor het eerst over de heftige gebeurtenis.

Chek in dit artikel de beste true-crime documentaires op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.