Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 28 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

The Rings of Power 2 onder vuur na tragisch ongeval met paard

Door het overlijden van een paard op de set heeft The Lord of the Rings: The Rings of Power de woede van dierenrechtenorganisaties op de hals gehaald. PETA geeft Amazon dan ook een serieuze veeg uit de pan. “Het lijkt erop dat ondergronds leven met de Orcs normaal is voor de producenten van de serie.”

De opnames voor het tweede seizoen van The Rings of Power werden vorige week opgeschrikt door het onfortuinlijke overlijden van een productie-paard. Op de dag van het incident werd een scène ingeblikt, waarin twintig paarden stil naast elkaar moesten blijven staan. Eén paard bezweek helaas aan een hartaanval, net voor de camera’s aan het rollen gingen. Maar volgens PETA was de dood zeker te vermijden en moeten grote studio’s zoals Amazon meer verantwoordelijkheid nemen wat betreft dierenrechten in de filmindustrie.

Amazon ‘diep bedroefd’ over dood paard

De initiële reactie van de Amazon kan voorlopig op weinig begrip rekenen van PETA. “We zijn diep bedroefd te moeten bevestigen dat een paard op 21 maart is overleden tijdens de productie”, aldus een woordvoerder van The Lord of The Rings: The Rings of Power aan Variety. “Het incident vond plaats in de ochtend, terwijl het paard werd getraind voor de repetities. De trainer was niet in kostuum en het filmen moest nog beginnen. Zowel een dierenarts als een vertegenwoordiger van de American Humane Association waren op dat moment aanwezig. De onafhankelijke autopsie heeft bevestigd dat het paard stierf aan een hartstilstand.”

In totaal zouden er dertig paarden in dienst genomen zijn door Amazon voor de productie van het tweede seizoen van Rings of Power. Een aantal dat volgens PETA volstrekt onnodig is, gezien de technologische ontwikkelingen in special effects.

PETA laakt Lord of The Rings: The Rings of Power

“Het lijkt erop dat ondergronds leven met de Orcs normaal is voor de producenten van Rings of Power“, begint de veeg uit de pan van PETA. “Ze hebben de mogelijkheid om CGI en andere humane methoden te gebruiken die geen kwetsbare paarden op de set de dood injagen. PETA roept de makers van de show – en alle andere producenten – op om een nieuwe zoektocht aan te gaan zonder echte paarden te gebruiken. Als ze het uitbuiten van dieren voor hun kunst niet kunnen vermijden, moeten ze een nieuw medium zoeken. Niemand wil een spin-off zien met kwelling als thema.”

Overigens is het niet de eerste keer dat PETA met Hollywood in de clinch ligt over het gebruik van dieren op de set. In 2022 maande de dierenrechtenorganisatie HBO aan om de dood van een paard tijdens de opnames van The Gilded Age te onderzoeken. Ook Peter Jackson kreeg veel kritiek toen drie paarden overleden tijdens de opnames van The Hobbit. Het is voorlopig nog niet bekend of de producenten van The Rings of Power andere methodes zullen gebruiken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.