Felix Decavel
Felix Decavel Stijl 7 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Patek Phillippe-horloge van Andy Warhol voor fortuin te veil

Niet alleen zijn iconische kunstwerken verruilen voor astronomische sommen van handen. Een klassiek luxe-horloge van Patek Philippe dat vroeger om pols van Andy Warhol hing, gaat voor een fortuin onder de hamer. En als je op tijd bent, kan je nog een bod plaatsen.

De inmiddels overleden voorvader van de Pop Art-beweging heeft een haast mythische stijl-status verworven. De impact van Andy Warhol op de modewereld kan dan ook niet onderschat worden. Alles wat de invloedrijke kunstenaar destijds aanraakte veranderde in goud. Tenzij het al van goud was, zoals zijn luxe-horloge van Patek Philippe.

Patek Philippe van Andy Warhol te veil

Momenteel wordt het uurwerk via veilinghuis Sotheby’s aan de man gebracht. Al zal je de spaarrekening waarschijnlijk moeten plunderen om kans te maken op het tijdloze kunststukje. Bovendien hebben we het hier niet zomaar over een ‘standaard’ Patek Philippe.

Het luxe-horloge van Andy Warhol is een exemplaar van het eerste automatische model ooit van het luxemerk. De Patek Philippe met referentie 2526 heeft tevens een gravering en speciale porseleinen wijzers van Serpico y Lano, een legendarische Venezolaanse goudsmid en destijds exclusieve verkoper van het horlogemerk. Verder is het uurwerk gehuld in een slanke kast van 36 millimeter van 18-karaats roze goud en is het vermoedelijk gemaakt rond 1955.

Het roze gouden uurwerk maakte eerder deel van de Andy Warhol Collection, een veiling in december 1988. De collectie omvatte een reeks persoonlijke bezittingen van de overleden kunstenaar, variërend van verzamelobjecten, sieraden en meubels tot schilderijen. Het gouden Patek Philippe-horloge van Andy Warhol is dus al voor de tweede keer te koop bij Sotheby’s. Het is afkomstig van dezelfde koper die het stuk in de veiling van 1988 kocht.

En waarschijnlijk zal die investering zich dubbel en dik terugbetalen. Momenteel ligt het hoogste bod rond de 65.000 dollar op het moment van schrijven. Het wordt verwacht dat er minstens 80.000 dollar zal moeten geboden worden om het luxe-horloge van Andy Warhol daadwerkelijk te bemachtigen.

Zelf immer stijlvol de tijd aflezen en meedoen aan de veiling? Dan kan dat via de website van Sotheby’s. Check ook de exorbitante horlogecollectie van NFL-speler Patrick Mahomes. Of, drie betaalbare horloges van luxemerken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.