Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Films & Series 28 mrt 2022
Leestijd: 7 minuten

Van Netflix tot HBO Max: hier stream je alle Oscar-winnaars van 2022

Afgelopen nacht werden voor de 94ste keer de Acadamy Awards uitgereikt. In het met sterren gevulde Dolby Theatre kwam de filmwereld bijeen om de welbekende Oscars te verdelen. CODA werd uitgeroepen tot beste film en Dune nam de meeste beeldjes mee naar huis. Maar waar kun je al deze Oscar-winnaars streamen?

Vroeger moest je naar de bioscoop om Oscar-winnende films met eigen ogen te zien of simpelweg geduld hebben. Dat is dankzij de opkomst van streamingdiensten nu wel anders. Films komen anno 2022 binnen korte tijd naar deze platformen en het is inmiddels zelfs gebruikelijk dat streamingdiensten zelf een gooi doen naar Oscars. Nooit eerder was het zo makkelijk om winnaars te bekijken.

Will Smith zorgt voor ophef tijdens de Oscars

Hoewel de films altijd centraal staan bij de Oscars, ging het gisteren na afloop vooral over iets anders. Will Smith sloeg presentator Chris Rock na een grap over zijn vrouw. Even leek het in scène gezet, maar de boosheid van de acteur was echt. Een bizar moment dat voor een hoop ophef zorgde.

Daarnaast sprongen natuurlijk de sexy rode loper-looks in het oog. Bekijk hier het overzicht van de best geklede acteurs en actrices.

Oscar-winnende films streamen op Netflix, HBO Max, Apple TV+ en Disney+

Ondanks het Will Smith-incident waren de Oscars 2022 toch vooral een viering van de films. Hieronder vind je de grote winnaars die je nu meteen kunt streamen op Netflix, HBO Max, Apple TV+, Disney+ of YouTube.

1. CODA – Apple TV +

De belangrijkste Oscar (voor beste film) ging dit jaar naar CODA (child of deaf adults). Hierin volgen we de dochter van een doof echtpaar met een passie voor voor zingen. Een passie die ze moeilijk kan delen met haar familie, en uiteindelijk leidt tot een moeilijke keuze tussen familieplicht en haar eigen dromen.

Naast beste film won CODA ook de Oscar voor beste acteur in een bijrol (Troy Kotsur) en de Oscar voor beste bewerkte scenario (Sian Heder). CODA is nu te streamen op Apple TV+.

2. Dune – HBO Max

CODA won misschien de belangrijkste Oscar, maar in pure aantallen is Dune de grote winnaar. Deze verfilming van de sciencefictionromans van de Amerikaanse schrijver Frank Herbert won in totaal zes gouden beeldjes. Zo pakte Dune dankzij Hans Zimmer de Oscar voor beste originele muziek en mocht Greig Fraser het beeldje voor beste cinematografie in ontvangst nemen.

Daarnaast gingen ook de Oscars voor beste visuele effecten, beste montage, beste geluid en beste production design mee naar huis. Dune is nu te streamen via HBO Max.

3. The Eyes of Tammy Faye – Disney+

De Oscar voor beste actrice ging naar Jessica Chastain voor haar rol in The Eyes of Tammy Faye. In dit waargebeurde verhaal speelt ze Tammy Faye Bakker. Een tv-evangelist die in de jaren 70 en 80 samen met Jim Bakker een ongekend imperium wist op te bouwen. Helaas voor haar kon het geloof haar niet behoeden voor rivalen, financiële misstanden en schandalen.

Tammy Faye stond erom bekend veel make-up en nepwimpers te dragen. Dit is in de film niet anders en het leverde zelfs een Oscar op, namelijk die voor beste make-up en haar. The Eyes of Tammy Faye is nu te streamen op Disney+.

4. King Richard – HBO Max

Door de klap die hij uitdeelde zou je het bijna vergeten, maar Will Smith nam ook een Oscar mee naar huis. Hij won de prijs voor beste acteur door zijn optreden in King Richard. Hierin speelt Smith de vader van tennis-zusjes Venus en Serena Williams. Richard speelde een belangrijke rol in het succes van zijn dochters. Hij zette alles opzij en liet zich niet tegenhouden door vooroordelen.

King Richard was ook nog genomineerd voor vijf andere Oscars (waaronder beste film), maar greep naast deze prijzen. King Richard is nu te streamen op HBO Max.

5. West Side Story – Disney+

Dit verhaal over jonge liefde en de rivaliteit tussen bendes met verschillende etnische achtergronden is tijdloos. Ondanks dat deze musical in 1957 verscheen, is het onderwerp nu actueler dan ooit. Daarom werd dit verhaal in 2021 opnieuw verfilmd met Steven Spielberg aan het roer. Dit leverde maar liefst zeven Oscar-nominaties op.

Zes van de beeldjes gingen uiteindelijk naar andere films. Dankzij Ariana DeBose werd er gelukkig nog wel eentje binnengehaald. Zij pakte het beeldje voor beste actrice in een bijrol. West Side Story is nu te streamen op Disney+.

6. The Power of the Dog – Netflix

Uiteraard wist ook Netflix dit jaar weer een Oscar binnen te halen. Met The Power of the Dog hoopte de streamingdienst op het beeldje voor beste film of beste acteur. Dat lukte niet, maar de Oscar voor beste regisseur ging wel naar Jane Campion. Zij maakte van dit verhaal over een dominante rancher en diens broer één de beste westerns van 2021.

Het fantastische optreden van Benedict Cumberbatch hielp daar ook bij. Toch was zijn prestatie net niet goed genoeg om Will Smith te verslaan in de categorie beste acteur. The Power of the Dog is nu te streamen op Netflix.

7. Encanto – Disney+

Niet voor het eerst in de geschiedenis ging de Oscar voor beste animatiefilm naar Disney. Encanto versloeg sterke concurrenten zoals de Netflix Original The Mitchells vs the Machines en Disney’s andere inzending Luca. In deze film volgen we de magische familie Madrigal die in de Colombiaanse bergen wonen.

Encanto zit vol met muziek van onder andere bekroonde songwriter Lin-Manuel Miranda. Toch was dat niet genoeg om, ondanks twee nominaties, een muzikaal getinte Oscar binnen te slepen. Encanto is nu te streamen op Disney+.

8. Cruella – Disney+

Cruella de Vil is door haar kwaadaardige plannen in 101 Dalmatiërs één van de bekendste Disney-slechteriken ooit. In 2021 kreeg zij haar eigen film met Emma Stone in de hoofdrol. Hierin jaagt ze nog niet op gestippelde honden, maar zien we juist hoe ze deze duistere dame is geworden.

Die rol leverde Emma Stone echter geen Oscar-nominatie op. Het beeldje voor beste kostuumontwerp ging dankzij Jenny Beavan wel mee naar huis. Haar prachtige kostuums brengen de jaren 70 van de 20e eeuw echt tot leven. Cruella is nu te streamen via Disney+.

8. Summer of Soul – Disney+

Om de beste documentaire van het jaar te kunnen zien, moet je een abonnement hebben op Disney+. Dit beeldje verdween namelijk in de zak van Summer of Soul. Een meeslepende muziek documentaire en eerbetoon aan de zwarte geschiedenis, cultuur en mode. Summer of Soul is nu te zien op Disney+.

9. The Long Goodbye – YouTube

De Brits-Pakistaanse acteur Riz Ahmed heeft zijn eerste Oscar te pakken. Hij kreeg het beeldje voor beste korte film. In The Long Goodbye volgen we een Zuid-Aziatische familie in Londen die zich kan opmaken voor een feestelijke dag. De sfeer slaat echter om wanneer een rechtse demonstratie steeds dichterbij komt. The Long Goodbye is hieronder gratis te zien via YouTube.

10. The Windshield Wiper – Youtube

De award voor beste korte animatiefilm is gegaan naar The Windshield Wiper. Een prachtig vormgegeven animatiefilm over één vraag: Wat is liefde? Een echt antwoord krijg je niet, maar een bijzondere kijkervaring is het zeker. The Windshield Wiper is hieronder gratis te zien via YouTube.

11. The Queen of Basketball – YouTube

Lusia Harris was de eerste vrouw die scoorde in een Olympische basketbal wedstrijd voor vrouwen en is tot de dag van vandaag de enige vrouw die ooit is gedraft in de NBA (de hoogste afdeling van het Amerikaanse mannen basketbal). Een bijzonder verhaal dat op schitterende wijze is vastgelegd in dit spetterende portret van een legendarische sportvrouw. The Queen of Basketball is hieronder gratis te zien via YouTube.

De meest sexy jurken en pakken tijdens de Oscars 2022

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.