Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Jake Gyllenhaal speelt de hoofdrol in je volgende favoriete oorlogsfilm

Guy Ritchie heeft een spectaculaire eerste trailer gedeeld voor The Covenant, een opvallende oorlogsfilm met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol. Een opvallend… niet Ritchie-achtige film.

Netflix trapte het jaar ijzersterk af, wat oorlogsfilms betreft. Narvik vertelde een meeslepend en bovendien waargebeurd verhaal, over de eerste nederlaag die Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog leed. Ook februari brengt het nodige oorlogsgeweld met zich mee, zo bleek onlangs uit een nieuwe trailer voor Ambush.

Guy Ritchie’s The Covenant

Maar ja, dat is allemaal op streamingdiensten, of digitale huur. Grootschalige oorlogsfilms blijven het indrukwekkendst op de ‘ouderwetse’ manier. In de bioscoop. Gelukkig komt Guy Ritchie ook op dat front soelaas bieden, in de vorm van een gloednieuwe film genaamd The Covenant.

De ondertussen 54-jarige Ritchie is echt flink hit or miss wat zijn films betreft. Snatch en Lock, Stock and Two Smoking Barrels zijn twee heerlijke misdaadfilms uit de jaren negentig, die ook anno 2023 nog absoluut het checken waard zijn. Zijn recentere The Gentlemen is ook een ondergewaardeerd pareltje uit het misdaadgenre. Misschien is dat de clue: meestal als Hollywood Guy Ritchie inschakelt voor de grotere films buiten dat genre, valt het eindresultaat tegen. Denk aan King Arthur en Aladdin. Van echte klassiekers naar peperdure flops.

Militair zint op wraak

Gelukkig is de Britse regisseur ondertussen bezig met een indrukwekkende streak aan topfilms. The Covenant is hopelijk de volgende. Dat is een gloednieuwe oorlogsfilm die op 21 april uit gaat komen in de bioscopen, met Jake Gyllenhaal en Dar Salim in de hofdrollen. Saillant detail: de film heet officieel Guy Ritchie’s The Covenant. Sure, de beste man schrijft en regisseert de film, maar ’t komt toch ietwat arrogant over.

Hopelijk kan hij die houding waar gaan maken. Jake Gyllenhaal speelt sergeant John Kinley, een Amerikaan die tijdens de strijd tegen de Taliban in een hinderlaag belandt. Hij wordt gered door een Afghaanse tolk genaamd Ahmed, gespeeld door Dar Salim. Kinley weet de missie te overleven, maar komt er later achter dat Ahmed juist moet vluchten voor zijn leven doordat hij de Amerikaanse militair heeft geholpen. De sergeant besluit terug te gaan. Wat volgt, zo belooft de eerste trailer, is een soort wraakthriller meets oorlogsfilm, in Ider geval propvol actie. Beetje Band of Brothers, wellicht.

Opvallend normale oorlogsfilm?

Al met al maken de eerste beelden indruk, al zegt een eerste trailer uiteraard nog weinig. Wel valt direct op dat The Covenant er vrij… ‘normaal’ uitziet. Guy Ritchie staat bekend om zijn zeer uitgesproken en unieke visuele stijltje, maar die zien we hier nog niet zo zeer terug. Ach, voor je het weet is het 21 april, en kunnen we gaan ontdekken of Ritchie ook een klassieker neer gaat zetten in het oorlogsgenre. Laat maar komen!

HBO Max pikt oorlogsfilm met perfecte score van Netflix

Guy Ritchie Oorlogsfilm Jake Gyllenhaal The Covenant
🎬 (Afbeelding: MGM)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.