Alrik de Jong
Alrik de Jong Voetbal 21 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Wordt Lyon het nieuwe PSG? Het vermogen van de nieuwe eigenaar

Waar Paris Saint-Germain (PSG) in 2011 werd overgenomen door de steenrijke Nasser Al-Khelaifi (en zijn Qatar Sports Investments), krijgt Olympique Lyon nu ook een nieuwe eigenaar. Zijn naam is John Textor en hij komt uit de Verenigde Staten. Maar wat is zijn vermogen waard in het hedendaagse voetbal? En wat is zijn doel met al die voetbalclubs?

De Franse voetbalcompetitie stelt nog altijd weinig voor, ondanks dat het grootste sterrenteam ter wereld daarin uitkomt. Maar waar PSG door het vele geld al een tijdje het alleenrecht heeft op de landstitel, lijkt de competitie steeds meer steenrijke opkopers te trekken. Dat is nou eenmaal nodig tegenwoordig, zo zie je ook aan de Premier League. Clubs moeten hun ziel verkopen om op het hoogste niveau iets voor te stellen.

Olympique Lyon wil aansluiting met PSG

Zo heeft Olympique Lyon heeft na 35 jaar nu een nieuwe eigenaar. De Amerikaanse zakenman John Textor, ooit ook een professioneel skateboarder, heeft sinds maandag de meeste aandelen van de club van de Nederlandse trainer Peter Bosz in handen.

john textor, psg, lyon, olympique lyon, nieuwe eigenaar
John Textor (Afbeelding: Getty)

Lyon hoopt met meer financiële middelen de aansluiting met de top weer te kunnen vinden. De laatste landstitel dateert uit 2008. Ook de zes jaren daarvoor werd Olympique Lyon kampioen. Afgelopen seizoen kwam Olympique Lyon niet verder dan de achtste plek.

De voetbalclubs John Textor

De Amerikaanse zakenman is de voormalige Executive Chairman en Chief Executive Officer van fuboTV, Inc., een op sport gericht OTT-streamingbedrijf. In 2016 werd hij door Forbes uitgelicht als ‘Hollywood’s Virtual Reality Guru’. Allesoverkoepelend is hij een wereldwijd erkende pionier en ontwikkelaar van baanbrekende technologieën, creatieve inhoud en bedrijfsmodellen voor digitale distributie voor media, entertainment en internet.

De laatste jaren is hij vooral aan het investeren in voetbal. En als een Amerikaan dat doet, zo weten we dankzij het beleid van Manchester United, betekent dat niet direct veel goeds. Maar laten we Amerikanen niet allemaal over één kam scheren.

Naast Olympique Lyon heeft John Textor al een belang van 40% in Crystal Palace Football Club. In 2021 investeerde hij omgerekend 100 miljoen euro in deze club. In januari 2022 kocht hij tevens 90% van de aandelen van de Braziliaanse voetbalclub Botafogo, en in dezelfde week kocht hij 80% van de aandelen van RWD Molenbeek, uitkomend op het tweede niveau in België. Biedingen op aandelen van Newcastle United en Benfica werden onlangs afgewezen.

Zijn vermogen

Het persoonlijke vermogen van John Textor wordt door verschillende financiële websites geschat op ongeveer 225 miljoen euro netto. Ter vergelijking: Nasser Al-Khelaifi, eigenaar van PSG, heeft een persoonlijk vermogen van bijna 8 miljard euro. En het investeringsfonds achter hem, heeft zelfs meer dan 200 miljard euro liggen.

Olympique Lyon wordt op korte termijn dus niet het nieuwe PSG. Alleen door het absurde nieuwe contract van Kylian Mbappé zou het persoonlijke vermogen van John Textor al bijna op zijn. Zijn nieuwe club lijkt niet veel meer dan een van zijn vele investeringen in een toch wel steeds verder uitgebouwd voetbalimperium. “Mijn voetbalplan is om een ecosysteem van coöperatieve topclubs te creëren, die profiteren van het delen van een wereldwijde voetafdruk van talentidentificatie”, zegt hij tegen CBS. Een soort tegenhanger van City Football Group dus. De tijd zal leren waar al zijn investeringen toe leiden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.