Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 23 sep 2022
Leestijd: 7 minuten

Dit zijn de 5 beste active noise cancelling koptelefoons van 2022

Op zoek naar een nieuwe koptelefoon met active noise cancellation? Het aanbod is in 2022 groter dan ooit, zeker nu zelfs bedrijven als Apple zich in de strijd mengen. We zetten vijf van de beste opties op een rijtje.

Of je nou wilt focussen tijdens het thuiswerken met je favoriete muziek, of in de tram die eeuwig zoemende airco wilt doen verdwijnen zodat je goed je podcast kunt horen: koptelefoons met active noise cancellation (ANC) zijn een uitkomst.

Wat is Active Noise Cancellation?

Maar wat is het ook alweer precies? ANC is een techniek in onder andere koptelefoons die ervoor zorgt dat je minder omgevingsgeluid hoort. Microfoontjes aan de buiten- (en binnen)kant van je koptelefoon houden continu in de gaten wat voor geluid er in je omgeving geproduceerd wordt.

Middels een slimme chip in de schelpen van je hoofdtelefoon worden er vervolgens geluidsgolven geproduceerd die ervoor zorgen dat je omgevingsgeluid wordt geneutraliseerd. Vandaar de naam: je cancelt als het ware geluid.

Wat is Active Noise Cancellation?
🎧 (Afbeelding: WikiCommons)

Opeens hoef je je muziek een stuk minder hard te zetten, omdat je niet allerlei omgevingsherrie hoeft te overstemmen. Is het kwartje nog niet gevallen? Check dan deze video van het YouTube-kanaal SciShow, waarin de techniek verder wordt uitgelegd.

Voordat we je de 6 beste active noise cancelling koptelefoons van 2022 gaan tippen, leggen we je eerst nog een tweetal termen uit die vaak voor verwarring zorgen wanneer consumenten in de markt zijn voor een nieuwe koptelefoon.

Passive Noise Cancellation?!

Aanvankelijk was dit vrijwel de enige vorm van noise cancellation op de markt. Het idee is vrij simpel: de schelpen van deze koptelefoons omvatten fysiek je oren en sluiten daarmee je oren nagenoeg perfect af voor de omgeving. De koptelefoon houdt dus enkel en puur fysiek omgevingsgeluid buiten de deur. Geen microfoons of software-magie, simpelweg een effectief fysiek ontwerp.

Adaptive Noise Cancellation?!

Aanvankelijk konden de meeste koptelefoons met noise cancellation zich niet on the fly aanpassen aan je omgeving. Je kreeg dan simpelweg een constant niveau aan white noise om omgevingsgeluid te neutraliseren. Ongeacht of het muisstil is in je werkkamer of dat je in een trein vol huilende baby’s zit. Afhankelijk van je situatie was dat echter vaak veel te extreem, of juist niet toereikend.

Toen de eerste koptelefoons op de markt kwamen die zich wel aan konden passen, werden dergelijke modellen aangeduid met het extra woordje ‘adaptive’.

Na jaren aan technologische ontwikkeling beschikt praktisch elke moderne koptelefoon over de adaptieve variant van noise cancellation. Sterker nog, de term is eigenlijk gewoon onderdeel geworden van active noise cancellation. Je zou kunnen stellen dat het woord adaptive overbodig is geworden, met alle initiële verwarring van dien.

Maak je echter geen zorgen: elke onderstaande koptelefoon beschikt over noise cancelling middels microfoontjes en adaptieve white noise. Het hele pakketje dus.

Oneindige accuduur: Adidas onthult koptelefoon met zonnepanelen

De beste active noise cancelling koptelefoons van 2022

Op dit moment zijn er een vijftal koptelefoons die de dienst uitmaken als het om active noise cancellation gaat. Het zijn telkens weer dezelfde modellen van onder andere Sony, Apple en Bose die voorbij komen. Dit zijn de beste koptelefoons van 2022 die dus zeker het overwegen waard zijn.

  1. Het totaalpakketje: Sony WH-1000XM5

In praktisch elk toplijstje vechten de Sony WH-1000XM5 en de Bose 700 om de gouden plak. Toch is Sony wat ons betreft dit jaar de winnaar. Ten opzichte van de XM4 heeft de XM5 er één processor en vier microfoons bij gekregen, en dat merk je. De active noise cancellation is nagenoeg perfect. Geef het nog een paar jaar en je merkt niet eens meer dat het aan staat.

De Bose 700 blijft de koning wat active noise cancellation betreft, maar toch staat de Sony dit keer op de eerste plek. Dat heeft de koptelefoon te danken aan de fantastische accuduur: dertig uur met ANC, veertig uur zonder. Voeg daar een geluidskwaliteit aan toe die top is en je hebt nog maar weinig te wensen over. Althans, één dingetje: het ontwerp mag wel wat minder plasticky en luxueuzer.

Prijskaartje: 381 euro
Accuduur met ANC: 30 uur

Dit zijn de 5 beste active noise cancelling koptelefoons van 2022
🎧 (Afbeelding: Sony)

2. De ANC-kampioen: Bose 700

De Bose 700 wint het van de Sony wat ontwerp betreft. De koptelefoon oogt net wat meer premium. De active noise cancellation is zonder twijfel de beste op de markt. Je kunt de intensiteit ervan zelfs in tien gradaties aanpassen in de bijbehorende app. Toch verliest de Bose 700 het dus van de Sony WH-1000XM5. Dat komt door de accuduur: de 700 is na twintig uur met ANC helaas op. Dat is een flink verschil ten opzichte van de dertig uur die Sony je biedt. Zeker als je veel onderweg bent. Ook goed om te weten: deze koptelefoon kun je niet opvouwen.

Is twintig uur meer dan genoeg voor je? Dan zijn de Sony en Bose vrijwel inwisselbaar. Plus: een paar jaar geleden was twintig uur nog mindblowing!

Prijskaartje: 268 euro
Accuduur met ANC: 20 uur

Dit zijn de 5 beste active noise cancelling koptelefoons van 2022
🎧 (Afbeelding: Bose)

3. De jonge uitdager: Bose QuietComfort 45

We blijven even bij Bose, want eind vorig jaar lanceerde de audiogigant een nieuw model: de Bose QuietComfort 45. Op papier is het een goedkoper model, maar doordat de Bose 700 al twee jaar oud is valt het prijsverschil reuze mee. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen.

De QuietComfort 45 kun je ten eerste wél opvouwen. Toch handig voor compact vervoer. Het design is misschien een stuk generieker en iets minder premium, maar soms winnen praktische overwegingen het van de looks.

Wat active noise cancellation betreft is de QuietComfort praktisch gelijk aan de 700. Toch valt er wat voor het goedkopere broertje van de 700 te zeggen, want met een accuduur van 24 uur houdt de QuietComfort 45 het langer vol. Tegelijkertijd biedt de 700 je de mogelijkheid om ANC uit te zetten, iets wat helaas niet voor de QuietComfort 45 geldt. Ook biedt de 700 je iets meer features als het om het afstellen van het geluid en ANC gaat.

Dit is een typisch gevalletje van ‘houdt de aanbiedingen in de gaten.’ Als compleet pakketje is de Bose 700 de betere koptelefoon, maar op papier is de premium koptelefoon wel een stukje prijziger dan zijn broertje. In de praktijk is de 700 echter geregeld in de aanbieding. Toen we dit schreven was de QuietComfort 45 zelfs goedkoper.

Prijskaartje: 279 euro
Accuduur met ANC: 24 uur

Dit zijn de 5 beste active noise cancelling koptelefoons van 2022
🎧 (Afbeelding: Bose)

4. De accuduur-koning: Sennheiser Momentum 4 Wireless

En Sennheiser dan? Het Duitse bedrijf domineert al decennia de koptelefoonmarkt, maar moet de laatste jaren helaas steevast Sony en Bose voor zich dulden. Dat is nog steeds zo, maar met de Momentum 4 Wireless heeft Sennheiser een koptelefoon die zeker het checken waard is.

Qua geluid kan Sennheiser zich prima meten met Bose en Sony. De active noise cancellation is niet even sterk als de concurrentie, maar alsnog oerdegelijk en hoogstwaarschijnlijk stukken beter dan wat je nu gebruikt. Helaas is de koptelefoon niet op te vouwen. Toch is de Momentum 4 een moderne koptelefoon met één killer feature: de Sennheiser Momentum 4 Wireless heeft een accuduur van tot wel zestig (!) uur met ANC aan.

Prijskaartje: 339 euro
Accuduur met ANC: 60 uur

Dit zijn de 5 beste active noise cancelling koptelefoons van 2022
🎧 (Afbeelding: Sennheiser)

5. De luxe-optie voor Apple-fanaten: Apple AirPods Max

We hoorden je al denken: ‘En Apple dan?!’ Als nieuwkomer heeft de techgigant met zijn eerste koptelefoon meteen grote stappen gezet. Alles is typisch Apple: zo kun je maar één niveau van ANC aanzetten, waar bijvoorbeeld Bose je veel meer controle geeft. Je moet het dus doen met wat Apple goed acht. Al met al komt de AirPods Max opvallend dicht in de buurt van ANC-koning Bose. Vooralsnog verliest Apple net, maar Bose mag zich absoluut zorgen gaan maken. Beide koptelefoons scoren uitstekend op dat vlak.

De Apple AirPods Max is zonder twijfel een topproduct. Je voelt ‘m echter al aankomen: het hangt compleet van je budget af of de AirPods Max daadwerkelijk een optie is. Je betaalt met een prijskaartje van X een dikke premium. Apple’s koptelefoon is een stuk duurder dan de concurrentie, zonderdat de accuduur (twintig uur), ANC of geluidskwaliteit beter is.

Maar toch, maar toch: met al een abonnement op Apple Music en een iPhone in je zak is de AirPods Max zeker het overwegen waard. Spatial Audio zorgt ervoor dat je geluid nog ruimtelijker kunt beleven dan je gewend was. Maar ja, dan zit je dus wel vuistdiep vast in Apple’s ecosysteem. De AirPods Max is echt een typisch luxeproduct van Apple, en dat maakt het op techvlak vergelijken met de concurrentie des te pittiger. De kans is gelukkig groot dat je als je dit leest allang weet of je voor de AirPods Max wilt gaan of dat je het dure onzin vindt. Wil je echter de beste prijskwaliteit-verhouding? Dan kun je beter bij Sony of Bose aankloppen.

Prijskaartje: 629 euro
Accuduur met ANC: 20 uur

Dit zijn de 5 beste active noise cancelling koptelefoons van 2022
🎧 (Afbeelding: Apple)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.