Felix Decavel
Felix Decavel Stijl 7 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Nike verandert het spel met materiaal van de toekomst

De immer innovatieve sportgigant heeft een revolutionaire stof ontwikkeld om kleding mee te vervaardigen. Het nieuwe materiaal draagt de naam Nike Forward en is gemaakt van 70% gerecycled plastic. Bovendien zou het productieproces tot 75 % minder carbon emissie leiden dan normaal het geval is. Tijd voor een kijkje onder de loep.

Nike is niet aan zijn proefstuk toe wanneer het over duurzaamheid en innovatie gaat. Het bedrijf kwam bijvoorbeeld eerder al op de proppen met de technologieën Flyknit en Dri-FIT, al gaat Nike Forward nog een aantal stappen verder. “Dit materiaal kan een revolutie ontketenen in de kledingindustrie”, klinkt het. Maar wat is er nou zo speciaal aan?

Nike Forward Grijze Hoodie
Nike Forward Grijze Hoodie (Afbeelding: Nike)

Naaldmachines uit andere industrieën

Normaal gesproken gebruiken kledingfabrikanten weefmachines die textiel (of andere stoffen) maken uit vezels. In het geval van Nike Forward echter, zijn de kledingstukken voor 70% gemaakt uit vezels van gerecycleerd plastic. Vervolgens worden die vezels door middel van grote naaldmachines (een soort gigantische naaimachines) aan elkaar verbonden. Voor die techniek haalde het merk de mosterd bij de auto-industrie en de medische sector, waar deze machines normaliter te vinden zijn. Dankzij deze innovatie kan de kledingfabrikant een aanzienlijk aantal stappen in het productieproces overslaan, wat dan weer resulteert in een flink verminderde CO2- uitstoot van 75%. Hieronder kun je zien hoe dit proces in z’n werk gaat.

Klassieke kleren in een nieuw jasje

Nike Forward-kledij is vanaf 15 september wereldwijd beschikbaar. De eerste kledingstukken die te verkrijgen zijn in het nieuwe materiaal zijn een klassieke grijze hoodie en trui, al laat Nike er geen twijfel over bestaan dat er in de toekomst meerdere opties zullen zijn om je duurzaam te kleden. Nu nog werk maken van die sweatshops.

Nike Forward
Grijze Nike Forward Trui (Afbeelding: Nike)

Geen geduld? Dan kun je hier alvast even checken of je niet een paar nieuwe sneakers aan je collectie kan toevoegen.

Nike Forward, een gelaagd materiaal

De kleding van het materiaal bestaat uit meerdere laagjes. Elke ultradunne laag van Nike Forward is ontworpen voor een specifieke functie, zoals warmte of zachtheid. Deze lagen zijn variabel en kunnen worden aangepast om het materiaal allerlei verschillende prestatievoordelen te geven. Zo maakt de eerste collectie bijvoorbeeld gebruik van een Therma-FIT ADV laag om je warm te houden. Lees en bekijk hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.