Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 7 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Google Maps laat jou benzine en geld besparen met nieuwe functie

Google Maps heeft een nieuwe functie gelanceerd in Nederland, waarmee je benzine en dus ook geld bespaart. Slim van het techbedrijf, handig voor de consument.

Dat de benzineprijzen hoog zijn, mag geen nieuws meer heten. Dat de gasprijscrisis nog wel even voortduurt, is ook een feit. Dus ga je op zoek naar manieren om geld én benzine te besparen. Dat kan door koud te douchen. Of middels deze verrassende manieren. Maar je kunt ook gewoon de technologie het werk laten doen.

Benzine en geld besparen door slimme navigaie

De snelste en kortste route kende je waarschijnlijk al. Maar dankzij de nieuwe functie kun je nu ook kiezen voor de meest ecologische route. Voor de navigatie berekent Google Maps met deze nieuwe instellig een route waarmee je het kleinste aantal liters brandstof verbruikt.

Een dergelijke functie is al actief in veertig Europese landen en de Verenigde Staten en Canada. Nu is de nieuwe functie eindelijk ook beschikbaar voor Nederlanders met Google Maps. Na de update laat de app een route zien waarmee je brandstof bespaart. Bij sommige ritten toont de navigatie-software zelfs hoeveel benzine je ongeveer minder verbruikt. Uiteraard speelt het soort auto een grote rol. Diesels verbruiken immers minder brandstof op hoge snelheden dan benzineauto’s. In de app kan je aangeven wat voor een auto je rijdt.

Hoe stel je de nieuwe Google Maps-functie in?

Voor de digibeet die benzine en geld wil besparen nog even een stappenplan. Zo stel je de nieuwe functie in Google Maps in.

  1. Open de app en vul een bestemming in, zoals je gewend bent
  2. Druk rechts op de drie puntjes in beeld, voor menu-opties
  3. Druk nu op route-opties
  4. Op deze pagina zie je een kopje staan waarmee je aangeeft dat je graag van routes gebruikmaakt die efficiënt met energie omgaan
  5. Druk ook even op het kopje waarmee je jouw type motor selecteert
  6. Kies hier het type voertuig dat je hebt

Google rolde de functie om benzine te besparen al uit in andere landen. Het bespaart jou misschien maar een paar euro’s per rit, maar de totale impact van de functie is volgens de techgigant groot. Het gebruik van de navigatie-instelling in Google Maps heeft volgens het bedrijf wereldwijd een hoeveelheid uitstoot verminderd die vergelijkbaar is met 100.000 rondrijdende auto’s. Hoewel dit slechts een klein aandeel is in de totale uitstoot van schadelijke stoffen, kan het nooit kwaad om minder geld aan benzine kwijt te zijn en minder schadelijke stoffen uit te stoten. Vooral niet middenin een energieprijscrisis.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.